изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:14 EET
ФОНДАЦИЯ "РАЧИНСКИ" ВРЪЧИ ЮБИЛЕЙНИТЕ СИ НАГРАДИ    
ЗемеделиеЗа селекционер на годината бе отличен Иван Миловски от Кнежа, а за цялостен принос в областта на селекцията - семейство Фота и Стоян Цветкови от Добруджански земеделски институт

Традиционните си годишни награди връчи вчера, по време на международното изложение "Борса за семена и посадъчен материал", фондация "Рачински". В началото на церемонията председателят на фондацията Божидар Джулулов подчерта, че през тази година тя навършва 10 години от създаването си.
Призът за семепроизводител на годината получи Иван Миловски от Кнежа. Той благодари от все сърце за отличието и подчерта, че работата не е лесна, но упоритите успяват.  Миловски е собственик не едноименна еднолична фирма с предмет на дейност "производство и търговия с посевен и посадъчен материал". Започнал е като арендатор на 300 декара земя, но с годините площите са се увеличили - до повече от 5 000 декара през 2004 г. Ежегодно фирмата произвежда над 100 тона семена хибридна царевица, над 10 тона родителски линии и 200 тона семена пшеница. През миналата стопанска година И. Милевски е получил добиви от 604 кг/дка пшеница и 265 кг/дка - слънчоглед. Девизът на производителя е "Количеството е важно, но качеството е решаващо".
Семейство Цветкови е започнало кариерата си на научни работници през 1963 година в ИПС "Добруджа" край Генерал Тошево. Ст.н.с. д-р Фота Цветкова е съавтор на 16 междулинейни хибриди слънчоглед, между които "Албена", "Супер стар", "Сан Лука", "Добрич", "Зора", "Стожер" и др. Тя е публикувала над 60 научни статии. Проф. д.с.н. Стоян Цветков е по професия селекционер-генетик. Той е основен автор на редица сортове тритикале, твърда пшеница, ечемик, зимуващ овес, зимен фий. Има написани и отпечатани над 225 научни статии.

 


Сходни връзки

ФОНДАЦИЯ "РАЧИНСКИ" ВРЪЧИ ЮБИЛЕЙНИТЕ СИ НАГРАДИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди