изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:49 EEST
СУБСИДИИ ЗА 56,5 МИЛИОНА ЛЕВА ОТПУСКА ДФ "ЗЕМЕДЕЛИЕ"    
ЗемеделиеПредвидени са 100 милиона лева за рефинансиране на проекти по САПАРД. 4 милиона ще получат производители от страната, пострадали от обикновената полевка

56 500 000 лева ще отпусне през настоящата година държавен фонд "Земеделие" във вид на субсидии, съобщи на пресконференция в Добрич зам.-изпълнителният директор на фонда Лило Джамбазов. Предвижда се целевите линии, по които ще се усвояват средствата, да са 25. През миналата година субсидиите са били по 24 линии, на стойност 61 240 лева. Те са представлявали 35 процента от всички средства на фонда. Л. Джамбазов сподели, че през годините намалява делът на отпусканите кредити за сметка на субсидиите, с цел цялото подпомагане след влизането на България в Европейския съюз да премине към субсидиране. Като пример посочи 2002 г., когато във вид на кредити са били отпуснати 34, 5 милиона лева, докато през м.г са били 17 милиона. 89 млн. лв. през м.г. са били предоставени за рефинансиране на проекти по програма САПАРД, като 90 процента вече били възстановени от производителите. За настоящата година фондът предвижда за проекти по САПАРД да бъдат усвоени 100 милиона. За капиталови субсидии са предвидени 8 млн.лв, за специализирано субсидиране - 3 млн. лв., за инвестиционни програми за пряко кредитиране - 10 млн. лв. Фондът е предвидил още изразходването на 15 млн. лв. за програма "Животновъдство", 20 млн. лв. - за хранителната  промишленост, земеделското производство, преработвателни дейности и др.
Вече е приета наредбата за превръщането на ДФ "Земеделие" в Интервенционна агенция, сформирани са две комисии, които в момента работят по правилата за функционирането й, каза още Л. Джамбазов. Той обясни, че всяка година до 1 март министърът на земеделието ще прави предложение до Министерски съвет за кои продукти агенцията да се интервенира. "Тя ще има складова база, където ще се съхраняват излишъците, които биха се появили и след това ще излиза на пазара" - обясни Л. Джамбазов.
Според зам.-директора на ДФ "Земеделие", в момента в страната регистрираните земеделски производители са 50 000-55 000. По разчети на министерството и по данни на наличната земя и стопанства, реалният им брой е 450 000-500 000, или десет пъти по-голям.
Планира се да бъдат отпуснати 4 милиона лева на пострадалите от нашествието на обикновената полевка в страната, съобщи още Л. Джамбазов. Предложения кой точно да получи средства ще се правят от областните дирекции "Земеделие и гори". Предвижда се субсидията да бъде отпусната около средата на март. Пострадалите ще получат по 10 лева на декар - за разораване и сеитба на пролетници.

 


Сходни връзки

СУБСИДИИ ЗА 56,5 МИЛИОНА ЛЕВА ОТПУСКА ДФ "ЗЕМЕДЕЛИЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди