изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:27 EEST
ОПОЗИЦИЯТА СЕ ОБЕДИНИ ЗА ХИРУРГИЧЕСКА ОПЕРАЦИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЦАР-ПРЕМИЕР    
Парламент

  Депутатите от обединената опозиция решиха в петък да внесат в деловодството на парламента вот на недоверие срещу правителството на Симеон Сакскобургготски. БСП, СДС, ОДС, Народен съюз и Новото време поискаха и оставката на парламентарният шеф Огнян Герджиков.



Мотивите, заяви Анастасия Мозер, ще се избистрят и формулират от две работни групи. Едната ще се занимава с вота на недоверие към правителството, като ще се акцентира върху вътрешната политика на Симеон Сакскобургготски и неговия екип, за да не може "царя-премиер да шантажира обществото с изказвания за ЕС и НАТО", а другата работна група ще формулира мотивите за оставката на проф. Герджиков.

След дълги заседания и консултация, като основен мотив за предстоящия вот обединената опозиция определи неспособността на правителството да управлява България в полза на хората.

Последни консултации между политическите сили ще определят конкретните параметри на мотивите, които ще бъдат вписани в искането за вот недоверие до петък.

Движението за права и свободи, което държи в ръцете си съдбата на кабинета, настоява за частични промени в правителството. Искането им е за незабавната оставка на вицепремиерката Лидия Шулева. Любимците на Доган и сие - нововремците, също недолюбват министърката и считат, че не целият кабинет, а отделни министри трябва незабавно да го напуснат. Заедно с министър Шулева, те искат оставките на Валентин Церовски, Пламен Панайотов, Абрашев.

Задкулисните договорки тепърва започват. 5 месеца преди изборите България има вероятност да се управлява от нов кабинет. По Конституция се дава мандат на най-голямата парламентарна група - в случая НДСВ, да формира правителство с участието и подкрепата на останалите политически сили. Новото правителство трябва да получи подкрепата на мнозинството в Народното събрание. При три неуспешни опита се назначава служебен кабинет. От всички политически сили единствено БСП има полза, ако вотът мине успешно в пленарната зала, защото структурите й са готови вече да поемат властта и най-вероятно е те да получат най-много министерски кресла при евентуално ново правителство. Обединената опозиция разполага със 144 гласа и този път има реална опасност вотът на недоверие да мине в пленарната зала. Предстои нов драматичен период в политическата история на България. Едно е сигурно - промяна ще има - дали цялостна, или частична, ще стане факт до края на месеца. Последно разбъркване на предизборните карти и интереси на политическите сили.

В пленарната зала депутатите взеха единодушно решение още днес като точка първа от дневния ред да обсъдят меморандум за приватизацията на "Булгартабак". Повечето от парламентарно представените политически сили поискаха заседанието да е закрито. Досега министър Шулева криеше сделката, от утре родните депутати ще скрият решението си за съдбата на холдинга от медиите.

Като за финал на парламентарната програма депутатите оставиха дебатите за прословутата педиатрична болница, чийто проект за строеж, най-вероятно, ще влезе в папката на главния прокурор. Лявата и дясна опозиция отново се обединиха в определението, че сделката с Австрийската банка за строеж на болницата е жив пладнешки грабеж за България и не трябва, независимо от неустойките, да бъде подписван. С тези пари опозицията изчисли, че биха могли да се построят две болници и сделката е крайно неизгодна. Атанас Щерев от НДСВ заяви от парламентарната трибуна, че опозицията за пореден път проваля инвестиция на стойност 80 млн. лева, като целта й е завистта, че проектът ще се осъществи от правителството на НДСВ и ДПС. След размяна на реплики и обвинения, в пленарната зала влязоха вицепремиерката Лидия Шулева, финансовият министър Милен Велчев и здравният министър Славчо Богоев. Заседанието беше прекъснато. Според Конституцията Народното събрание трябва да даде съгласие за държавно гарантирани заеми - в случая да одобри заема от Австрийската банка, но въпреки това правителството е упълномощило министрите на финансите и на здравеопазването да извършат преговорите и подпишат от името на България проекта за договор. Временната анкетна комисия, която проверява кредитирането на проекта, е установила 62 нарушения от финансовия министър и здравния министър. Обвиненията са, че в подписването на договора не са защитили достатъчно добре националния интерес. Въпреки това, с подкрепата на Новото време управляващите узакониха сделката и прокараха проекта си. За НС остана само да ратифицира споразумението за кредитиране.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

ОПОЗИЦИЯТА СЕ ОБЕДИНИ ЗА ХИРУРГИЧЕСКА ОПЕРАЦИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЦАР-ПРЕМИЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди