изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:35 EEST
В рамките на седем дни президентът на Грузия ще предложи на парламента ново правителство    
По светаТбилиси. Във връзка със смъртта на министър-председателя на Грузия Зураб Жвания президентът на страната Михаил Саакашвили разпусна правителството.

Това съобщиха от пресслужбата на Държавната канцелария (Министерския съвет) на Грузия. “Днес президентът на Грузия прекратява правомощията на всички министри, след което в течение на седем дни държавният глава ще внесе в парламента предложение за сформирането на нов кабинет”, заяви говорителят на грузинския президент Алана Гаглоева.
Президентът на Грузия Михаил Саакашвили лично контролира ситуацията около смъртта на премиера Зураб Жвания. Това съобщиха за ИА “Новости – Грузия” от Държавната канцелария (Министерски съвет) на страната.
Консултациите по кандидатурата на нов министър-председател на Грузия, след смъртта на Зураб Жвания, ще започнат още тази вечер, предаде радиостанция Ехото на Москва.
Според анализатора от Центъра за развитие и сътрудничество в Тбилиси Таата Закаришвили, най-вероятният наследник на Жвания ще бъде сегашният министър на отбраната Иракли Окашвили, съобщи кореспондент на РФИ.
Грузинският премиер Зураб Жвания е бил открит мъртъв в апартамента на свой приятел в Тбилиси. Приятелят е Раул Юсупов, вицегубернатор на един район в Грузия. Той също е намерен мъртъв в кухнята. Премиерът Жвания, баща на три деца, е открит в кресло в хола. Според политическия коментатор на РФИ България Любомир Горинов, хипотезата за убийство не е изключена. Ако това се потвърди, не може да се отрече, че срещу президента Саакашвили – на когото премиерът беше близък съюзник – съществува реална политическа заплаха.
Съгласно конституцията на страната, президентът на Грузия Михаил Саакашвили разполага със седем дни, за да посочи нова кандидатура за поста премиер, след изненадващата смърт тази сутрин на досегашния министър-председател на страната Зураб Жвания, предаде ИА "Новости - Грузия", като се позовава на изявление на официалните власти.
Новият министър-председател ще разполага с десетдневен срок да сформира ново правителство, което вследствие трябва да бъде одобрено от парламента на страната.
В близките часове лекарите ще обявят резултатите от медицинската експертиза за смъртта на министър-председателя на Грузия Зураб Жвания, който бе открит мъртъв тази сутрин.
По-рано днес, грузинският депутат от управляващото мнозинство в страната Александър Шаламберидзе заяви, че смъртта на премиера на Грусия Зураб Жвания и атентата в срещу полицейския участък в град Гори са свързани помежду си.
“Случващото се последните няколко дни в Грузия ме навежда на мисълта, че става въпрос за намеса на определени сили”, които целят дестабилизирането на страната, заяви Шаламберидзе, като подчерта, че “тези сили действат от Русия”.
Специалисти не установиха изтичане на газ в апартамента, в който бе открит мъртъв грузинския премиер Зураб Жвания. Това заяви пред журналисти генералният директор на “Тбилгаз” Давид Морчиладзе. По думите му “изтичане на природен газ не е имало. По всяка вероятност става дума за изтичане на въглероден диоксид”. Източникът на газа е отоплителен уред иранско производство, който е бил монтиран в жилището преди два дни.
По-рано като възможна причина за смъртта на министър-председателя на Грузия се сочеше изтичане на битова газ. В момента районът около жилището е отцепен от полицията.
Грузинският премиер Зураб Жвания е бил открит мъртъв в апартамента на свой приятел в Тбилиси. Вероятната причина за смъртта е инцидент с изтичане и натравяне с газ. Това съобщи грузинският вътрешен министър Иван Мерабишвили, цитиран от АФП и АП. Иван Мерабишвили съобщи новината по телевизия Рустави-2. Телохранителите на премиера нахлули в жилището рано тази сутрин, след като отвътре не се чувало нищо в продължение на няколко часа след пристигането на Жвания. Режис Жанте от РФИ съобщи преди минути от Тбилиси:
“В Грузия цари вцепенение. Жвания бе на 42 години и заедно с президента Саакашвили бе един от най-влиятелните политици тук. Той зае поста след т.нар. “Революция на розите”, революция, довела до падането на Едуард Шевернадзе. В четири и трийсет сутринта гардовете на премиера нахлули в жилището, понеже не се чувал шум, той не отговарял. Счупили прозорците на апартамента и открили безжизненото тяло на премиера. Изглежда е починал от изтичане на газ от отоплението. Повечето жилища в Грузия се отопляват с газ. Жвания е човекът, който отговаря за масовата вълна на приватизация в Грузия, един от тримата най-силни фигури тук. Доста е спорен като политик, тук го наричат манипулатор на политиката. Това е голям политически шок за Грузия. В началото на 2 000 година той се произнесе за реформатор заедно с Шаакашвили, и те двамата детронираха Шевернадзе, който бе в някаква степен техният политически баща.

Агенция “Фокус” припомня:

Зураб Жвания е роден на 9 декември 1963г. в Тбилиси. През 1980 г. завършва първо експериментално училище, а в 1985 г. - биологическия факултет на Тбилиския държавен университет. През периода 1985г - 1992г. работи като старши лаборант и младши научен сътрудник във факултета по физиология.
От 1988 г. до 1993 г. заема председателското място в движението на “Зелените”. Две години е и председател на Зелената партия на Европа.
От юни 1992 г. до ноември същата година оглавява комисията по екология в държавния съвет на Грузия.
През 1993 г. заема поста на генерален секретар на коалиционната партия, създадена за поддръжка на политиката на Едуард Шевернадзе - “Съюз на гражданите на Грузия”.
От 1992 г. до 1995 г. е член на грузинския парламент, където оглавява фракцията на “Зелените”, заместник-председател на парламентарната комисията по международни въпроси.
От 1995 до 1999 г. е председател на грузинския парламент. След изборите през 1999г. е преизбран за поста председател, но се отказва от него през 2001 г.
От 2002 г. оглавява партията “Обединени демократи”, а от ноември 2003 г. е премиер на Грузия.   http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В рамките на седем дни президентът на Грузия ще предложи на парламента ново правителство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди