изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:45 EEST
ШУЛЕВА СПАСЯВА КАБИНЕТА, РЕШЕНИЕТО Е НА ПРЕМИЕРА    
Парламент

  Най-вероятно, вицепремиерката Лидия Шулева ще поеме сама политическата отговорност за провалената приватизационна сделка на “Булгартабак”. Колегите й от жълтата група единодушно й показаха червен картон в пленарната зала днес, като



гласуваха решението, че меморандумът по провалената сделка за “Булгартабак” сътворен от министърката, не съответствува на целите и стратегията, приети от парламента. В началото на работния ден вчера шефът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев даде знак на колегите как да процедират при гласуването, като смело заяви, че вицепремиерката е проявила самонадеяност и сама водила преговорите по важната приватизационна сделка, което довело до нежелани последствия. От ОДС поискаха вината за провала да се впише на ДПС. По време на дебата стана ясно, че контактна група от ДПС се е срещнала в петък с представители на “Бритиш Американ Табако” по инициатива на международната компания. Това призна депутатът от ДПС Юнал Тасим. Той посочи, че движението е изложило своите забележки към параметрите на сделката между БАТ и “Булгартабак Холдинг” и е поискало да се направят промени в меморандум 2, но от БАТ отговорили, че това не е възможно. В групата са били Лютви Местан, Алиосман Имамов, Юнал Тасим и Хюсеин Чауш. В отговор на изявлението на ДПС, лидерът на ДСБ Иван Костов обвини движението за провала на сделката. Според него саботажът на ДПС има политически причини. Хората на Доган направиха това, за да държат под контрол избирателите си в смесените райони и особено хората, които се препитават с тютюн. Лидерът на движението Ахмед Доган не пропусна вчерашния работен ден, както обикновено, за да не изпусне изказванията на Лидия Шулева, или да стегне редиците на своите депутати. Шулева предостави три меморандума с параметри на сделката на родните депутати, като последният се оказа непознат за мнозина в пленарната зала. Нововремците го определиха като секретен и писан последния ден. Изненадан за третия меморандум остана и Ахмед Доган. Той го определи като натъкмен и парфюмиран в последния момент, но се въздържа и не отговори на въпроса ще поиска ли оставка на виновната вицепремиерка. Това далеч не е най-важният проблем-заяви той.

Третият меморандум не е подготвен в последните два дни, заяви Шулева в кулоарите на НС, а е подготвен паралелно с меморандум № 2 и след това е изпратен на “Бритиш Американ Табако”. Нито меморандум 2, нито меморандум 3 е представян на някой от членовете на надзорния съвет на “Булгартабак”, защото те са разменени на консултантско ниво. Шулева уточни, че не е знаела за срещата на ДПС с представители на БАТ в петък. На въпрос дали очаква официално да й поискат оставката, вицепремиерката заяви: ”Кой каквото е решил, ще го направи."

ДПС и НДСВ проведоха консултации в НС и се обявиха в защита на парламентарния шеф Огнян Герджиков. Те няма да гласуват за оставката му, защото считат че професорът няма персонална вина за случилото се в парламента миналия петък и не е коректно да бъде освободен от поста. След консултациите Лютви Местан заяви, че се надява управляващите да вземат необходимите решения и вотът срещу парламентарния шеф и срещу Кабинета Сакскобургготски да се окажат не актуални., т.е. от ДПС ще подкрепят царя, само ако се реши на незабавни рокади в правителството. За вицепремиерката Шулева от ДПС очакват да участва в рокадите, които ще предприеме царят-премиер. Докато управляващите се съветваха кого да помилват и кого да разпънат на кръст, обединената опозиция-коалиция упорито кадруваше кой да бъде новият парламентарен шеф. Нововремците си избраха Анастасия Мозер /Народен съюз/. Според тях А. Мозер е единствената приемлива фигура и за червени, и за сини. Групата на Кошлуков, силно въодушевена от предстоящите събития, си състави дори план за действие -да се назначи нов кабинет, който да приключи с приемането на всички задължителни закони за влизането на България в ЕС, да се приемат и избирателните закони, сътворени от нововремците, но в никакъв случай да не се стига до формирането на служебен кабинет. Тяхната идея е - нов кабинет е необходим, но не бива да допуснем правителство, формирано от ппрезидента Г. Първанов. Ако се излъчи ново експертно правителството, ще спре кражбите и ще проведе едни нормални избори - заяви Емил Кошлуков, Симеон Сакскобургготски едва ли ще го оглавява. Най-вероятно е в него да участвуват професионалисти-експерти, които да не са партийни лица. Кошлуков с чувство за хумор си направи отвод като кандидат за бъдещ премиер, защото се събуждал по никое време - късно вечер, т.е нямал режим на бъдещ министър-председател.

Утре обединената опозиция ще внесе решенията и мотивите за вот на недоверие към правителството и към парламентарния шеф. На ход е царят. Той трябва да реши какви рокади да предприеме в свитата си, за да запази кабинета си с най-малко поражения. Да смени пешките с други по-значими фигури и да провали очакванията на опозицията за нов кабинет.

Най-вероятно, жертва ще се окаже вицепремиерката. Безспорно голям авторитет и силен министър, доказал качествата си, тя ще жертва поста си в името на целостта на правителството. Възможно е метлата в Министерския съвет да стигне и до други неудобни министри - Церовски и Абрашев, и прочистването да е по-радикално. Думата и развръзката остава в ръцете на Сакскобургготски.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. Кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

ШУЛЕВА СПАСЯВА КАБИНЕТА, РЕШЕНИЕТО Е НА ПРЕМИЕРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди