изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:27 EEST
СНЕЖНО БЕДСТВИЕ ВИЛНЕЕ В ДОБРУДЖА    
НовиниБедствено положение бе обявено в петък в Добричка област. Навсякъде пътищата бяха непроходими. Тежки машини проправяха път за родилките. Села останаха без ток, вода и телефон. Затвориха границата с Румъния

Снеговалежът и силния вятър в нощта на четвъртък срещу петък поставиха Добричка област в снежен капан. Повече от 40 села останаха без ток, на места нямаше вода и телефонни връзки. Повече от сто автомобила бяха извлечени от преспите. Жителите на областта бяха призовани да не напускат населените си места.
Заради изключително сложната ситуация в петък бе свикано заседание на Постоянната комисия за бедствия, аварии и катастрофи. На него зам.-областният управител на Добрич Севинч Касабова обяви бедствено положение за цяла Добричка област. Създаден бе ситуационен център, в който се събира и обобщава информацията за обстановката в областта и се прави отчет на всеки два часа.
От отчетите на институциите, взели участие в заседанието, стана ясно, че в Добричка област има населени места без вода и телефонна връзка. Създадени обаче бяха аварийни връзки с кметовете на общините. Лошото време стана причина и телефонните връзки на места да прекъснат. Директорът на местното подразделение на БТК Георги Герасимов заяи за НДТ, че в петък с. Житен е останало без телефони и се е наложило техниците да направят една връзка от централата в Г. Тошево, за да може кметът на Житен да поддържа връзка с общината. Още в 11 села телефоните са работели с акумулаторни батерии. В неделя дежурните диспечери в БТК ни увериха, че от събота връзката на Житен и Свобода е възстановена. Последно  в неделя техници са възстановили връзката Добрич - Батово.
Почти в цялата област бяха затворени учебните заведения поради невъзможността учениците да се придвижат до тях. В следобедните часове не се проведоха занятия и в добричките училища.
По-рано сутринта

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ ОБЯВИ КАВАРНА

В петък сутринта след спешно заседание на комисията за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи кметът на община Каварна Цонко Цонев от 9.30 ч. обяви бедствено положение. Затворени за движение на автомобили бяха всички пътища на територията на общината. От общо 20 села, 12 бяха без ток, а 6 - без вода. Всички училища и детски градини също бяха затворени. Затруднено бе доставянето на хляб по селата. В неделя все още пътищата не бяха отворени, но положението бе нормализирано. Пресаташето на крайморската община Мария Сотирова информира, че няма населени места без ток и вода. Във всички населени места също са били доставени продукти от първа необходимост.

ПОЛИЦАИ НЕ ПУСКАХА КОЛИ ИЗВЪН ДОБРИЧ

Още в четвъртък вечерта на изходите на Добрич бяха изградени шест контролно-пропускателни пункта, на които полицаите спираха автомобилите и не допускаха движение на превозни средства по затворените пътища. Опитът от предходни години показва, че често шофьорите използват обходни маршрути, а при и без това сложната ситуация изключително се затруднява спасяването на закъсалите в преспите коли.
На крак бяха служителите на полицията и пожарната. В готовност бе цялата пожарна техника. Кметовете на всички общини са предупредени да обърнат внимание на жителите за повече бдителност. Началникът на КАТ поиска приоритетно да се поддържат пътищата за гробищата и болницата.
След обявяването на бедственото положение за областта С. Касабова начерта приоритетните задачи - обслужването на болни и родилки, почистване на пътищата, зареждане с хляб.
Към 16 ч. следобед в петък от ситуационния център съобщиха, че 20 села в областта са без ток, а 41 без вода. 7 помпени станции бяха останали без електрозахранване. Телефон нямаше в генералтошевското село Житен, но бе осигурена връзка на кмета с генералтошевски номер. Телефони нямаше още в селата Батово и Свобода

ЗАТВОРИХА ГРАНИЦАТА

Границата на България с Румъния е затворена вече пети ден. От двете страни не се пропускат леки и тежкотоварни автомобили. Пътищата са непроходими от българска и румънска страна. На ГКПП Кардам чакат 7 камиона. "В момента има седем камиона, които са при нас като в капан. Чакат от 4-5 дни. В Румъния обстановката също е сложна и затова и те не допускат леки и тежкотоварни автомобили", каза снощи дежурният към ГКПП Кардам. Ситуацията на граничният пункт в Дуранкулак е същата. Там няма изчакващи леки автомобили. След първата голяма виелица в нощта на четвъртък срещу петък дежурният не можа да се прибере и продължи смяната. Вятърът край границата е достигнал 40 м/сек. В Кълъраш и в Констанца обстановката е изключително сложна. Преспите са близо 2 метра, а вятърът е над 150 км/час.   

НЯКОЛКО СА РОДИЛКИТЕ,

за транпортирането на които до болницата в Добрич се е налагало да бъде проправян път през преспите. Четири часа са чистили два трактора пред две леки коли от с. Ловчанци до Добрич в петък. Леките автомобили тръгнали от селото с 22-годишната родилка Севдалина Севдалинова и двама души, нуждаещи се от хемодиализа. Минавайки през с. Смолница тя качила още един болен. Колите са били придружавани лично от кмета на с. Ловчанци Иван Желязков. Жената е родила на следващия ден момченце.  В събота в болницата е доведена бъдеща майка от Орляк. Тя тръгнала сутринта и пристигнала около 15.30 часа. Здравното заведение е изпратило екип да я посрещне, имало е подготвен и спешен екип, тъй като не били изключени проблеми при раждането. В крайна сметка всичко е приключило благополучно и половин час след постъпването си в АГ-отделение жената родила момченце, тежащо 2 700 грама. В съботния ден е била транспортирана родилка от Ген. Тошево. Колата, в която била тя, е придружавана от грейдер и джип на "Гранична полиция". В петък в 18 часа у дома си в Крушари момиченце родила 19-годишната Снежана Златева. По-късно обаче се получили усложнения и в 22.15 часа роднините й звъннали в Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич. От там тръгнала линейка, която пристигнала в Крушари след три часа. Пред нея се движел артилерийски влекач. Майката и момиченцето били докарани в болницата в Добрич.  Заради невъзможността да бъде транспортирана до морската ни столица, в събота жена от варненското село Любен Каравелово е доведена да роди в добричката болница. В МБАЛ е получено и съобщение за родилка от крушарското село Лозенец. Вчера в добричката болница са се родили близнаци, допълни д-р Калинкова.
Лошото време не попречи в четвъртъчната вечер в Каварна на бял свят да се появи първото дете на младо семейство. Малчуганът се е родил в 19 часа и тежи 4.200 кг. Родителите му дали хубавото име Елиян.

МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ЗА ТЕЖКО БОЛНИ


 е осигурявало на няколко пъти ръководството на община Добричка, каза секретарят Тошко Петков. В петък екип на Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич е бил заведен на място от високопроходим автомобил на общината до с. Плачи дол. Това се наложило, тъй като линейка не можела да стигне до възрастен мъж в тежко състояние. Ротор снегорин е разчиствал пътя пред линейка на центъра до Владимирово, където 59-годишна жена получила инсулт. Вчера възрастен мъж от с. Свобода с проблеми на отделителната система е бил закаран с транспорт на общината до добричката болница. Община Тервел също е помагала за транспорта на двама тежко болни - един от града и един от с. Каблешково. В петъчния ден община Добричка е съдействала за две погребения. Наложило се да бъде разчистван пътят до гробищата на селата Черна и Свобода.
Болен от Шабла в събота е бил приет в каварненската болница, информира пресаташето на община Каварна, като е бил докаран с помощта на снегопочистващи машини. Пак в съботния ден  жител на Вранино  пък е бил докаран и настанен в добричката болница, тъй като е имал нужда от хемодиализа. В петъчния ден 24-годишна бременна жена от Шабла бе спасена след намесата на медицински екип от Каварна. Галина Димитрова с извънматочна бременност във втория месец бе оперирана по
спешност след получен кръвоизлив. Жената е транспортирана от Шабла със специализирана техника на "Пътно строителство" АД. След направената операция от екип на каварненската болница, взетите кръвни проби са изпратени за анализ в Добрич с грейдер, роторна машина и К700. След експертизата бе доставено и необходимото количество кръв за преливане на спасената Галина Димитрова, добави още Мария Сотирова - пресаташе на крайморската община.
По този повод кметът на община Шабла Елка Димова сподели за НДТ: "Радвам се и същевременно благодаря за оказаното съдействие на областната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи, както и на зам.-областния управител Севинч Касабова, на община Каварна и на дежурните лекари за навременната намеса. Ние на риск тръгнахме с Т на "Пътно строителство" да превозим Галина до болницата в Каварна. На границата с община Каварна по пътя ни чакаха други тежки машини и екип с линейка. По време на транспортирането на жената до болницата, лекарският екип непрекъснато я е поддържал на система.  Имаше също направена организация да бъде доставена кръв. Реакцията на всички бе много бърза и всички реагираха много човешки. Благодаря на всички, така ние спасихме един живот".


КОЛИ НА "САВИМЕКС" ЗАКЪСАХА

Управителят на "Савимекс" - Добрич, Ивелин Савов сподели за НДТ, че вече три денонощия 3-4 камиона на фирмата са заседнали по магистралата Шумен - Варна. Лошото време е станало причина возещите хляб за страната до спрат. И. Савов добави още, че на същото място има заседнали камиони и на "Добруджански хляб". По данни на НДТ шофьорите на "Савимекс" превозват около 40 хил. хляба, производство на фирмата.

ВИСОКОПРОХОДИМА ТЕХНИКА ДОСТАВЯ ХРАНА

Осигурена е техника, с която да бъдат доставени хранителни продукти за общините Добричка и Каварна, съобщиха още от ситуационния център. Става въпрос за хляб, мляко, брашно. В следобедните часове е тръгнала колона с роторен снегорин и голям камион с около 4000 хляба в посока към селата Алцек и Хитово в община Добричка, които е трябвало да стигнат до границата със Силистра.
Към 16 ч. вчера дежурният в ситуационния център съобщи, че температурата е минус 8 градуса, а вятърът от северозапад със скорост 5 метра в секунда. Снежната покривка бе 41 сантиметра. Отворени бяха пътищата Добрич-Балчик, Балчик-Албена-Златни пясъци-Варна, Добрич-Крушари, Добрич-Тервел. В отсечката между Добрич и Генерал Тошево имаше закъсали автомобили, на които се оказваше помощ. Роторен снегорин и две машини "К-200" чистеха пътя между Балчик и Дуранкулак, но силният вятър отново образуваше преспи. Непроходими бяха пътищата в крайбрежните общини. По отворените пътища бе задължително движението с изправни гуми и вериги. Патрулите на КАТ не пускаха извън града автомобили, които не отговарят на изискванията за движение при зимни условия. Метеорологичната обстановка се влошава и ще се затварят още участъци.
Отворен е пътят за Силистра през Тервел, но е затворен през Средище. Около 6 ч. колона с роторен снегорин и голям камион с около 4000 хляба тръгна в посока към селата Алцек, Хитово и т.н. и стигна да границата със Силистра.
Малко след 17 ч. вчера репортер на НДТ разговаря по мобилния телефон с кмета на Крушари Господин Господинов. Той се намираше по пътищата заедно с екипите. "Ситуацията тук е изключително сложна. Все още не можем да отворим пътищата до всички села. Духа силен вятър е става все по-зле. Дори е да почистим, веднага се образуват нови преспи. Осем са селата, до които все още не сме стигнали" - каза Г. Господинов. Кметът заяви още, че проблем със снабдяването с хляб в общината е имало в петък. Впоследствие ситуацията донякъде е овладяна, и макар със закъснение, колите с хляб са пристигали. На места се е налагало снабдяването да става с трактори.

Екип на НДТ

 

 


Сходни връзки

СНЕЖНО БЕДСТВИЕ ВИЛНЕЕ В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди