изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:00 EET
20 000 БОЛНИ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ МБАЛ ПРЕЗ 2004 Г.    
ЗдравеОколо 20 000 болни са преминали на стационарно лечение през Многопрофилната болница за активно лечение през м.г., съобщи за НДТ изпълнителният директор д-р Жанина Калинкова.

 До 31 декември 2004 г. в здравното заведение са били лекувани 19 400 души, около 350 са били в болницата  в последния ден на годината. Запазен е броят на пациентите в сравнение в предходната година - въпреки отпадането на районирането от началото на м.г., обясни д-р Калинкова.
Новата методика за финансиране на лечебните заведения на Министерството на здравеопазването вече е раздадена на началниците на отделения, за да се запознаят с нея, каза д-р Калинкова. Предстои тя да бъде обсъдена и на специален Медицински съвет. Според изпълнителния директор на МБАЛ, положителните моменти в новата методика са няколко - увеличава се броят на клиничните пътеки - в хирургията, в ортопедията и други звена, заложени са три нови пътеки в оказваната помощ за новородени и недоносени. Предвидени са и повече дейности в АГ-помощта, заложени са повече щадящи дейности в гастроентерологията и др.
В методиката има много нови моменти, които дефинират допълнителните дейности, които болницата може да извършва - интензивно лечение, химиотерапия, издаване на ТЕЛК-решения и др. Ново е и че вече химиотерапиите ще се финансират като брой процедури, допълни д-р Калинкова. Методиката предвижда заплащане на лечението на болен, починал до 24 часа след постъпването му в болницата. Предвижда се и допълнително финансиране за пациентите в ОАИЛ - освен това, което по принцип се полага за самото заболяване. Нов момент има и при подписването на декларации от пациентите за начина, по който заплащат лечението си - за това дали са здравно осигурени, плащат кеш или по друг начин, дали имат осигуровки от доброволен фонд и др. В методиката изрично е упоменато, че тези декларации ще се попълват при изписването на пациента, обясни д-р Калинкова. Нов момент, според нея, е, че досега за всеки преминал и изписан болен здравното заведение е получавало по 50 лева, което с методиката се премахва.

 


Сходни връзки

20 000 БОЛНИ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ МБАЛ ПРЕЗ 2004 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди