изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:25 EEST
Опозицията се изпокара кой е виновен за предателството на 'Новото време'    
ПолитикаПредставители на т.нар. "обединена опозиция" се размениха взаимни обвинения за новата ситуация около парламентарното мнозинство, подсилено с депутатските гласове на "Новото време" чрез сключването на споразумение с управляващата коалиция.

"Няма промяна в позицията на СДС за искане на вот на недоверие срещу правителството на НДСВ и ДПС, аргументите ни, че правителството се провали в изпълнение на основни ангажименти, които обещаваше по време на предизборната кампания, остават валидни", съобщиха от "Раковски" 134 (SDS.bg).

През последните два дни групата "Новото време" е изтъргувала подкрепата си за правителството, с което доказва своята безпринципна позиция, както и безпринципността на четиригодишното управление на Симеон Сакскобургготски, категорични са от СДС и добавят, че за това са помогнали и

"някои изявления на новосъздадени политически формации".

"Още в началото на парламентарната криза ние заявихме, че при гласуването на вота на недоверие ще стане ясно коя политическа сила е в опозиция и коя е сключила тайни споразумения с управляващите. Днешното развитие, което не е изненада за нас, доказа правилността на нашата позиция", убедени са в синята партия.

Говорителят на синята партия Николай Младенов прогнозира, че тази позиция на "Новото време" ще доведе коалицията им с НДСВ и ДПС до загуба на изборите.

Нищо не може да разколебае депутатите от ДСБ (DSB.bg), независимо от фарса и пазарлъците, които се разиграват, заяви от своя страна Стойчо Кацаров от ОДС.

Единственото, за което в тяхната група съжалявали, е, че отказът на СДС да подкрепи експертно правителство всъщност е дал формален повод на "Новото време" да се измъкне от предварително обявената позиция по вота на недоверие. Така според ДСБ

от "Раковски" 134 косвено са спасили и подкрепили правителството.

Неговият съпартиец Димитър Абаджиев припомни, че "Новото време" са подписали искането за вот на недоверие с едно условие, което обаче е било прието от всички останали политически сили - че са против служебно правителство, което да бъде назначено от президента Георги Първанов, информира БНР.

Според него след изявленията на СДС в "Новото време" получили формален повод да се откажат от съвместните действия на опозицията.

"Обединена опозиция не може да има защото е противоестествено СДС да бъде в каквото и да било обединение с комунистическата партия", заяви в неделя по БНР бившият премиер и член на ръководството на СДС Филип Димитров.

"Не може да има фалшиви конструкции, които се наричат "експертни", а всъщност добре знаем, че не са. Разликата между един експертен кабинет и един служебен кабинет в случая ще бъде в коя зона на бившата комунистическа партия ще се оформи доминирането на този кабинет. Това не е нашата конструкция", заяви той.

Според него сценарият след евентуално падане на правителството е да се отиде на избори.

Неговото интервю, поместено в днешния в. "Труд", е озаглавено още по-категорично: "Няма да има експертен кабинет".

От името на коалиция "За България" (BSP.bg) Румен Овчаров призна, че ще бъде наивно да твърдят, че не са очаквали подобна постъпка от "Новото време", но ще бъде и недостатъчно обосновано, ако кажат, че са очаквали със 100% сигурност такова нещо, допълва БНР. От левицата

контрираха, че не приемат оценката на ДСБ,

според която СДС всъщност косвено са повлияли на "Новото време", за да подпише споразумение с НДСВ и да промени позицията си.

Още през почивните дни на "Позитано" 20 имали информация, че покупко-продажбата е била в ход, като според Овчаров става дума както за постове в изпълнителната власт, така и за места в депутатските листи при избора на следващия парламент, от които ще последват и промени в кабинета.

И Борислав Китов от "Народен съюз" (BZNS-NS.bg) изрази частична изненада от позицията на "Новото време", съобщи още БНР.

Чудно е как човек може да подпише нещо и след това "да си плюе на подписа", удиви се той.

За пореден път стана ясно, че това е правителство и мнозинство на алъш-вериша, а именно това дестабилизира и политическата ситуация, коментира той.

Според него се получава плаващо мнозинство, което ще направи своята търговия и по отношение избора на нов председател на Народното събрание.

Освен че запазват категоричната си позиция по вота на недоверие към кабинета, четирите парламентарни групи са постигнали договореност да настояват още утре временната комисия за промени в конституцията (ВКПК) да се събере и да гласува окончателно поправките в основния закон, които да влязат и да се гласуват в пленарната зала още в сряда.

Така според Николай Младенов ще бъдат свалени спекулациите, че никой в българския парламент не се опитва да блокира присъединяването към ЕС, предаде още БНР.

http://news.netinfo.bg/

 


Сходни връзки

Опозицията се изпокара кой е виновен за предателството на 'Новото време' | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди