изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:09 EEST
Симеон оцеля още преди вота и вече направи новия кабинет    
Политика НДСВ, ДПС и Новото време подписват споразумение за сътрудничество, вотът няма да мине, смени на министри - след гласуването, изненадващо съобщиха днес от управлявашото мнозинство

Според постигната договореност, НДСВ и ДПС приемат Новото време като равноправен партньор за взаимодействие. "Трите формации обединяват усилията си за общи предизборни дейности за 40-то Народно събрание с цел реализиране на нов мандат на либералното управление, водени от идеята да сформират стабилно парламентарно мнозинство за изпълнение на законодателните промени за влизане в ЕС и гарантиране нормалното функциониране на държавните институции и с оглед подписването на договора за присъединяване на България към Евросъюза", предаде БГНЕС, цитирайки текста на споразумението.
Изненадващата развръзка
В споразумението са залегнали четири основни точки - на първо място в споразумението се посочва, че чрез него ще се преодолее парламентарната криза в страната. След това се отбелязва, че Новото време е прието като пълноправен член на коалицията, отчитат се успехите на либералното правителство и се изразява надежда, че страната ни ще спази всички поети ангажименти преди 25 април, за когато е предвидено подписването на договор със страната ни за присъединяване към ЕС. Със споразумението се постига още и формирането на стабилно, включително и предизборно сътрудничество между трите политически формации. В кратко слово след подписване на споразумението премиерът Сакскобургготски отбеляза, че иска да увери обществото,че стабилността е водеща за едно демократично управление. "Споразумението е не само между етноси и религии", подчерта премиерът. "То ще спомогне и за изпълнението на управленската програма на това правителство, както и ще повиши имиджа на това правителство в чужбина", заяви министър-председателят. Според лидера на ДПС Ахмед Доган се полага основата на една разширена либерална коалиция, с помощта на която да се преодолее създадената парламентарна криза. От своя страна лидерът на Новото време Емил Кошлуков беше категоричен, че "със създаването на тази коалиция е преоляна парламентарната криза и по този начин ще бъдат приети всички важни промени в Конституцията и законите преди 25 април", както и че "двуполюсният политически модел в България окончателно е разрушен".
Тримата отказаха да отговарят на пороя от въпроси на журналисти, тъй като не били на пресконференция, а на церемония по подписване на споразумение. На нея присъстваха (освен лидерите на трите партии), вицепремиерът Пламен Панайотов, заместник-председателите на НДСВ - министрите Долорес Арсенова и Николай Свинаров, председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев, председателят на ПГ на Новото време Мирослав Севлиевски и зам.-председателите на партията Юлияна Дончева и Борислав Цеков, от ДПС – заместник-председателят на Парламента Юнал Лютфи и зам.-председателите на ДПС Емел Етем и Лютви Местан.
Да наблюдават церемонията бяха дошли също така Йордан Цонев - бивш депутат от СДС и Камен Костадинов - преди време в СДС, след което депутат от ДПС. Присъствието им бе веднага разтълкувано от коментаторите като знак за постигната договореност под натиска на Доган и нововремци за наследници на Шулева, Церовски и, евентуално, Дикме.
Нови министри
Трите партии съобщиха намерението си да обявяват на 8 февруари, вторник, рокадите на министри, но по-късно уточниха, че преди гласуването по вота смени няма да има. Новото време не пожела да коментира каква е цената на споразумението. "Не коментирам", заяви Емил Кошлуков, лидер на партията. "Нека да изчакаме последващите събития и тогава ще коментираме", добави Мирослав Севлиевски, зам.-председател и лидер на парламентарната група. Така той отказа да отговори на журналистически въпроси за отмятането на Новото време от собствената им категорична позиция от миналата седмица, че няма да подкрепят ново правителство с премиер Симеон Сакскобургготски, а само с премиер като Милен Велчев. Новите обстоятелства и изказванията на премиера Сакскобургтготски след изнанедващата развръзка означават, че Новото време са се отказали от това си желание.
Опозицията
Изненадата е едновременно стряскаща и успокоязаща за опозицията. СДС, ДСБ и Народен съюз напразно чакаха Новото време за консултации, за да формулират обща позиция на десницата, преди да започнат разговорите между т.нар. “обединена опозиция” в парламента във връзка с искането на вот на недоверие на кабинета. След като не ги дочакаха, заместник-председателят на СДС Николай Младенов заяви, че утре ще поискат извънредно заседание на Комисията за промени в Конституцията, за да може още в сряда промените в основния закон да бъдат гласувани на второ четене. Това трябвало да стане преди вота на недоверие, за да не се смята, че опозицията бойкотира европейската насоченост на страната ни, предаде БГНЕС.
След като се разбра за пазарлъка "НДСВ-ДПС-НВ" привидното единство в "обединената опозиция" (макар и само по промените в Конституцията) рухна.
От ОДС Стойчо Кацаров обвини доскорошните си съпартийци от СДС за провала щансовете на вота и за сключеното споразумение между НДСВ, ДПС и Новото време. "СДС даде основание на Новото време да подкрепи кабинета Сакскобургготски с отказа си да работи за експертен кабинет", каза той. "Промяната в поведението на Новото време е провокирана от решението на СДС да иска служебно правителство", коментира в Пловдив и заместник-председателят на Демократи за силна България Веселин Методиев. "Обединената за вота десница се разколеба след оповестяване искането на СДС за служебно правителство, направено броени часове след свалянето на проф. Огнян Герджиков от поста председател на Народното събрание. Искайки служебно правителство, СДС на практика заявиха, че искат властта да се предостави в ръцете на президента Първанов и БСП без избори", заяви направо Методиев. "Надежда Михайлова разреши парламентарната криза", добави иронично и Димитър Абаджиев. Той добави, че все пак не е напразно усилието по вота на недоверие, тъй като той е едно важно политическо послание. "Не вярвам Герджиков да се съгласи отново да бъде издигнат за председател на Парламента, това ще е голямо унижение за него." Така Димитър Абаджиев коментира шанса на опозицията поне да отстои Анастасия Мозер за парламентарен спикер. По този въпрос от Народен съюз се ограничиха само с коментара, че не са изненадани от случващото се и че ще гласуват срещу правителството на Симеон Сакскобургготски при всички случаи.
Дрязгите в десницата след днешната изненадваща светкавична развръзка на правителствената криза бяха предварително умело подготвени от медийните ходове на управляващите. Тези дни "изтекоха" съобщения за тайна среща на премиера Сакскобургготски с лидера на СДС Надежда Михайлова и за някаква договорка между НДСВ и синята партия. Междувременно се заговори, че Симеон се е срещал и със Сергей Станишев. Висши политици от НДСВ, сред които външният министър Соломон Паси, показно се "учудиха", че СДС не им помага, въпреки че е техен бъдещ естествен партньор.
Заместникът на Надежда Михайлова Николай Младенов определи обвиненията на костовите хора като "изключително нелепи". "Позицията на СДС от началото на парламентарната криза беше категорично против правителството на Симеон Сакскобургготски, защото СДС е опозиция на това управление още от изборите. Ако може да се търси някаква причина за постигнатото споразумение между Новото време и НДСВ, то това е прибързаната реакция на политически партии, включително и ДСБ, които се видяха вече министри в правителство, избрано с гласовете на БСП”, заяви  Младенов за Агенция Фокус.  Той допълни, че е последователна позицията на активистите на Демократи за силна България от самото създаване на партията да реабилитират Българската социалистическа партия, с която имат стратегически общи интереси. “Не са тайна за никого и близките отношения между лидерите на ДСБ, включително и г-н Димитър Абаджиев, и “Новото време”, каза още Николай Младенов.
От БСП бяха пределно лаконични и се ограничиха с най-общи и банални епитети за поведението на Новото време. Румен Овчаров от БСП нарече случващото се в управляващата коалиция "търговска сделка" и "покупко-продажба". "Още Христос е казал "Търговците - вън от храма!". Аз ще добавя "Търговците - вън от политиката!", каза Овчаров.
Президент, премиер, избори
Междувременно премиерът Симеон Сакскобургготски и президентът Георги Първанов проведоха работна среща "в рамките на установения от тях диалог между институциите". Премиерът и президентът се договориха за провеждането на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 15 февруари и подчертаха отново, че датата 25 юни е най-добрата възможна за провеждане на предстоящите редовни парламентарни избори.
Вотът
Дебатите за вота на недоверие към правителството ще бъдат насрочени за четвъртък, 10 февруари, а гласуването ще се проведе на следващия ден, заяви изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Камелия Касабова.  http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Симеон оцеля още преди вота и вече направи новия кабинет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди