изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-05 @ 14:19 EET
ОБРАЗОВАТЕЛНИ ШЕФОВЕ УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР    
Образование

Страната ни е вече на 21-во място в света по образование, а преди е била на 5-6-о, е отчетено на форумаПрез миналата седмица началникът на Инспектората по образование в Добрич Рина Иванова е участвала в международен семинар в София, организиран от Министерството на образованието и науката и Световната банка. Основна тема на семинара е била образователната реформа у нас, а сред лекторите е имало чуждестранни специалисти, в чиито държави тя вече е преминала. По време на форума е станало ясно, че страната ни вече отстъпва от предишните си водещи позиции в света в областта на образованието. Преди България е била на 5-6-о място, а сега е на 21-во. Става въпрос основно за постиженията в областта на математиката.

На форума са откроени редица проблеми в българското образование. Сред коментираните теми са били финансовата децентрализация на средното образование, квалификацията на учителите, различните видове инспектиране и т.н. "Срещата бе полезна, защото се запознахме с опита на водещи страни в образователните реформи като Дания, Полша и др." - сподели пред НДТ Рина Иванова. Сред лекторите са били Анете Диксън /директор на отдел "Стратегии и операции" към Световната банка/, Ернесто Куадра /представител на Световната банка/, Паси Зауберг /от Финландия/, Славко Габер /Словения/, Януш Сетени /Унгария/, Станислав Дрзажджевски /главен съветник в министерството на образованието и спорта в Полша/, Сирка-Лиса Керки /Финландия, национален съветник по образованието/. От докладите на специалистите е станало ясно, че образователната реформа в България е най-близка до финландския опит.

 


Сходни връзки

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ШЕФОВЕ УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди