изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:25 EEST
ОБРАЗЦИ НА ТУРСКОТО ИЗКУСТВО ГОСТУВАТ В ДОБРИЧ    
Култура

Снощи в добричката галерия се откри изложбата "Съвременни турски художници и турско декоративно изкуство"



Експозицията се организира от Генералното консулство на република Турция в Бургас и община Добрич. Изложбата включва 65 творби - 30 живописни платна и 35 образци на декоративното изкуство. От вчера в продължение на една седмица добричката публика ще има възможността да види уникалната колекция, собственост на Министерство на културата на Република Турция. Изложбата е гостувала в Сеул през 1988 г. - на Световната олимпиада на изкуствата, в Токио – в рамките на дни на турската култура, в Москва и др. Добрич е вторият български град след Бургас, в който се показват творбите. Предстои гостуване на изложбата в София.

Сред гостите на откриването снощи бяха кметът на Добрич Детелина Николова, зам.-кметът Ваня Балчева и др. Орхан Йълмаз от Министерството на културата на Турция не успя да пристигне навреме за откриването поради лошите зимни условия, но стана ясно, че пътува към Добрич. "Това са духовни мостове, каквито само изкуството може да прехвърля" - каза директорката на галерията в Добрич Евелина Ханджиева. Присъстващите поздрави и кметът Д. Николова: "За изкуството няма граници, няма бариери…" – каза тя.

Творбите на турските художници са разнообразни като техника – маслени бои върху платно, акварел, темпера и др. Те показват различни посоки на творчески търсения през 70-те и 80-те години на миналия век – както в областта на фигуративното, така и на абстрактното изкуство. Интересни и поетични са заглавията на живописните платна - “Птиците не остават гладни”, “Пясъчна мистерия”, “Перла в градината”, “Като цвете”, “Илюзия” и др. С голямо майсторство се отличават миниатюрите на Юмер Атабек, М. Дюзгюнман, Чигдем Мерджан. Върху хартия, рисувани с акварел и позлата са творбите на Махмуре Йоз, С. Сабахат Йозждан, Шемсеттин Кючюказай и Хаттат Сами.

 


Сходни връзки

ОБРАЗЦИ НА ТУРСКОТО ИЗКУСТВО ГОСТУВАТ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди