изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 16:05 EEST
ПРЕЗ 2004 Г. НАЙ-МНОГО ЗЕМЯ Е ИЗТЪРГУВАНА В ДОБРИЧКО    
ЗемеделиеСредната цена на продажбите на земя за цялата 2004-а е 306 лв. на декар, при 145 лв. през 2003 г., показват данните на Системата за агропазарна информация (САПИ), пише в своя публикация в. "Банкеръ". Повечето от регистрираните от поземлените комисии сделки са за земеделска земя и само при 2.3% от тях е поискана допълнително промяна в предназначението - за строителство на търговски или жилищни обекти. Общият обем на продажбите е за 486 хил. декара.

Най-много са продадените парцели през миналата година в Добричко, сочат данните на САПИ. Един декар струва средно 188 лв., а вече са изтъргувани над 60 хил. декара. На второ място се нарежда Видинско с 3394 сделки и продадени над 30 хиляди декара. В този район земята е най-евтина - средно едва 88 лв. на декар. Следват Търговище, Ямбол, Плевен - където цените са под и около 90 лева. Много по-малко са продажбите в онези краища, където земята се търгува над 300 лв. на декар. В Кюстендилско например са продадени едва 900 декара при средна стойност от 318 лв. на декар, а в Пернишко - едва 430 декара при цена от 285 лева.
Анализът на търсените и купуваните парцели показва, че най-добре се харчат качествените площи за земеделско производство, най-вече в Добруджа и Тракия. Средната продажна цена на земеделската земя за страната е 134 лева за декар. Далеч по-значителна стойност имат имотите в близост до морето и големите планински курортни центрове и градове. Въпреки станалите през последните две години положителни промени, все още не са преодолени факторите, които ограничават пазара на земеделската земя, коментират запознати с търговията. На първо място това е раздробеността на нивите между много наследници, което изключително затруднява довършването на сделките с нея. За някои райони на страната ниските пазарни цени не са мотив собствениците да предлагат земя на пазара. Техните очаквания са, че цените на земята ще се повишат и затова те продават земята си само при крайна нужда. Водещ фактор при определяне на цената досега е било месторазположението на земята, а не нейната категория. Така е и при сключването на арендните договори. САПИ информацията сочи, че за Северозападна България през 2004 год. са сключени два пъти повече арендни договори, в сравнение с 2003 год. Средният размер на земята, наета от един земеделски производител в региона обаче намалява, като площ й сега е 1173 дка.
 


Сходни връзки

ПРЕЗ 2004 Г. НАЙ-МНОГО ЗЕМЯ Е ИЗТЪРГУВАНА В ДОБРИЧКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди