изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:26 EEST
ЗИМНА ПРИКАЗКА В ЗООПАРКА    
Екология

Щраусите кълват снега и се чудят какво е това бялото. Ламите пък се разхождат наперени, напук на минусовите температури



В истинска бяла приказка се е превърнал в момента Центърът за защита на природата и животните в Добрич. Докъдето поглед стига, се шири натрупалият непокътнат сняг, който вчерашното слънце накара да заблести още по-силно. Тук-там огледално гладката повърхност е нарушена - вероятно от палави врабчета, и от няколкото пъртини, проправени от служителите в зоопарка. Симпатичните дървени къщички са сгушени под бели калпачета, а ледените висулки проблясват, докоснати от слънчевите лъчи.

За де се доближи човек, до помещенията на животните, трябва да гази сняг почти до колене - предупреждава веднага шефката на зоопарка Севдалина Венкова. Но всъщност точно там си е очарованието. Особено като се има предвид, че любопитна лама, например, веднага откликва на вниманието и бързо се доближава до оградата, за да разбере кой е този с това нещо дето щрака /б.р. - фотоапарат/. И макар и да звучи невероятно - дори позира, за да бъде заснета в профил и анфас.

Като цяло, няма промяна в поведението на животните през зимата, с изключение на това, че си стоят в къщичките, сгушени на топло, разказва С. Венкова. Най-смели да се разхождат по снега са ламите, щъркелите и бизоните. Щраусите също не се боят от снега. Напротив, дори се чудят какво е това бялото е се опитват да го клъвнат, за да задоволят любопитството си. Като доста развълнувани се проявиха морските свинчета, които се опитваха да се заровят дълбоко в талаша.

Единствените животни, за които е осигурено допълнително отопление, са кенгуруто и папагалчетата. Това се налага, защото са топлолюбиви и не биха могли да оцелеят при минусовите температури, поясни г-жа Венкова. За всички обитатели на зоопарка е осигурена достатъчно храна. Там има около 130 животни от 36 различни вида.

Текст и снимки Велина ВЛАЙКОВА

http://ndtnews.hopto.org/gallery/photo_news

 


Сходни връзки

ЗИМНА ПРИКАЗКА В ЗООПАРКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди