изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:49 EEST
29 март: Шанс или смърт за българките в Либия    
Новини Делото по обжалването на смъртните присъди срещу петте български медицински сестри в Либия е насрочено за 29 март пред Върховния съд на Джамахирията.


Върховният либийски съд няма правомощията да оправдае медиците. Той може или да потвърди техните присъди или ако счете, че са допуснати процесуални нарушения, да върне делото за преразглеждане в апелативния съд, обясни пред БНР адвокат Хари Харалампиев. Според него има вероятност, ако делото бъде върнато за преразглеждане, да бъде променена и мярката за неотклонение на нашите сънароднички например в домашен арест. По думите на адвокат Харалампиев в рамките на 30-дневен срок Върховният съд трябва да произнесе своето решение.
Адвокатите са наясно какво трябва да направят и на първо място да се преборят за възможността да пледират пред Върховния съд на Джамахирията, а не само да представят писмените си защити, каквато е обичайната практика в либийската правораздавателна система, допълни Харалампиев.Пред БНР правосъдният министър Антон Станков прогнозира, че се чакат дълги съдебни процедури след 29 март.
На 25 март се гледа делото срещу мъчителите на българските медицински сестри. Неотдавна Франс прес съобщи, позовавайки се на един от адвокатите, че петте български медицински сестри ще поискат 574 000 евро за мъченията, които са претърпели по време на задържането им.
За първи път след произнасянето на смъртните присъди срещу медиците ни в Либия на 6 май миналата година група български журналисти получиха либийски визи и утре ще пътуват за Триполи, съобщи БНР по информация на Министерството на външните работи. В неделя, 13 февруари, българските журналисти ще присъстват на делото по заведените срещу медицинските ни сестри граждански искове от роднините на две сестри-близначки починали от вируса на СПИН в Бенгази. Журналистите очакват да бъдат допуснати до свиждане с петте българки, които са в затвора "Джудейда".
Припомняме, че на 6 май 2004 г. съдът в Бенгази осъди на смърт петте български медицински сестри и палестинския лекар, които са в затвора вече повече от 5 години. Съдът ги призна за виновни, че са заразили с вируса на СПИН 380 деца и са причинили смъртта на други 46. http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

29 март: Шанс или смърт за българките в Либия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди