изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:56 EET
БЪДЕЩИ МАЙКИ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ НОВИ МИНИСТЕРСКИ НАРЕДБИ    
ОбществоКак да вярваме, че повишаването на раждаемостта е приоритет на държавата? - питат бременни жени от Добрич заради ограничения си достъп до специалист

Подписка срещу две наредби на Министерството на здравеопазването са започнали бременни от Добрич. Те са подготвили отворено писмо до РЦЗ, РЗОК, БЛС, добричките депутати и медиите в града. В него бъдещите майки изразяват силното си безпокойство и притеснения от промените в Националния рамков договор, направени въз основа на Наредби 39 и 40 на Министерството на здравеопазването, които ограничават достъпа им до специалисти-акушер-гинеколози. Писмото бе донесено и в редакцията на "Нова добруджанска трибуна".
Според предния рамков договор нямаше ограничения в броя на прегледите на бременните при специалист, обясняват жените. С новите промени обаче, по време на цялата бременност им се полагали по 12 прегледа. Това означавало, че през първите три месеца, които бъдещите майки знаят, че са най-рискови, имат право само на един преглед, а през следващите - по един на месец и само през последните два - по два прегледа. Според жалващите се, това е крайно недостатъчно за проследяване на бременността, особено за рисковите бременности, когато понякога се налагат ежеседмични прегледи. Сред разтревожените е и жена от Безмер. Тя сподели, че е бременна в петия месец, но има здравословен проблем. Трябвало да бъде преглеждана по два пъти от специалист, което означавало, че трябва да си заплаща втория преглед.
"В момента сме изправени пред избор - дали да ходим на лекар, за да сме спокойни за бебетата си като плащаме по 15 лева, или да се съобразим с чиновническото решение за 1 преглед месечно" - пише още в писмото. Подписалите се в него бъдещи майки са възмутени, тъй като са здравно осигурени и всеки месец си плащат дължимите вноски. "Как след всичко това да вярваме, че повишаването на раждаемостта е приоритет на държавата?" - питат те. И искат спешни промени в Националния рамков договор и наредбите 39 и 40, които да им гарантират наистина обещаваната специализирана медицинска помощ.

 


Сходни връзки

БЪДЕЩИ МАЙКИ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ НОВИ МИНИСТЕРСКИ НАРЕДБИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди