изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:07 EEST
* 14.02 - ТРИФОН ЗАРЕЗАН, ДЕН НА ЛОЗАРЯ    
ОбществоПРИ ЗАРЯЗВАНЕТО МЪЖЕТЕ СЕ КРЪСТЯТ

Според православния църковен календар, денят е посветен на св. Великомъченик Трифон, който е роден около 225 г. в Малоазийската провинция Фригия. Народният празник се нарича още Трихун, Трифко, Трифон пияница или Трифон чипия, поради общоизвестната легенда за светеца, който отрязал носа си, когато отишъл да зарязва лозите. От отколешни времена българите почитат св. Трифон като покровител на лозарството и винарството.
Празникът Трифон Зарезан за първи път се чества официално през 1962 г. Денят е посветен на лозата, гроздето и виното. С постановление на Министерския съвет 14 февруари е обявен за професионален празник на лозаря. Когато през 1968 г. се въвежда Григорианският календар от българската православна църква, църковният празник се чества на 1 февруари, а празникът на лозарите - на 14 февруари.
Народната традиция повелява на празника стопаните да зарязват лозето, по време на  ритуала се избира и "цар на лозята". Рано сутринта стопанката омесва хляб и сготвя кокошка. Заедно с бъклица с вино приготвя торбата на мъжа, с която той отива на лозето. Там стопаните се прекръстват, зарязват лозата и поливат с донесеното вино.  След това се устройват угощения.
 


Сходни връзки

* 14.02 - ТРИФОН ЗАРЕЗАН, ДЕН НА ЛОЗАРЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди