изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:39 EEST
Бивш премиер - приятел на България, взривен в Бейрут    
По света Мощна експлозия на кола-бомба причини огромни опустошения в центъра на Бейрут. Според очевидци това е най-силната експлозия в Бейрут след края на


гражданската война преди 15 години (1975-1990). Минути по-късно ливанската телевизия LBCI, Ройтерс и АФП съобщиха, че при атентата е убит бившият ливански премиер Рафик Харири. Първоначално бе съобщено, че при атентата са убити и двама бивши министри - Самир ал Джиср и Басел Флейхан, но тази информация в последствие бе опровергана. Според LBCI вероятно са използвани над 350 кг експлозиви.
Кортежът на Рафик Харири се връщал от парламента и минавал покрай петзвездния хотел "St. George", когато изключително мощният взрив, който бил чут дори извън Бейрут, разтърсил сградите наоколо. Убитите са 9, много от тях бодигардове на Харири, ранените са над 100, има и около 20 горящи автомобила. Рафик Харири напусна премиерския пост октомври 2004 г. А три месеца по-рано, през юни м.г., той направи първото от 1966 г. посещение на ливански министър-председател в България. (За посещението, вижте по-долу.)
Милиардерът беше известен в Бейрут с огромната си лимузина. Тя беше специално оборудвана с устройство, което дезактивира мобилните телефони на близкостоящите граждани. Всяко излизане от резиденцията му е съпровождано от три моторни кортежа, които тръгвайки в различни посоки, трябвало да заблудят евентуални атентатори.
В Ливан бе обявен тридневен траур във връзка със смъртта на Рафик ал Харири, който загина при днешния терористичен акт в Бейрут, предаде РИА Новости. Това бе обявено след края на извънредното заседание на Висшия държавен съвет по отбрана. В периода 15-17 февруари държавните учреждения в страната няма да работят, отменени са всички развлекателни програми по телевизията и празненствата в страната. Телевизия Al-Mustaqbal TV, чийто собственик е Рафик ал Харири, прекрати програмата си и през целия ден излъчва само молитви от Корана. 
Висшият съвет на страната е призовал армията и останалите структури на системата за сигурност към предприемането на необходимите мерки за обезпечаването на сигурността в Ливан. Представители на различни политически сили и религиозни организации, в това число влиятелната шиитска организация “Хизбулла”, духовният лидер на шиитите в Ливан шейх Хасан Фадлалла, осъдиха терористичния акт в Бейрут.
България и Ливан с премиер Харири
Бившият ливански премиер направи много за възстановяване на българо-ливанския политически контакти след гражданската война в Ливан и промените в България, както и за връщането на български фирми на ливанските пазари
На 9 юни миналата година той пристигна в България по покана на премиера Симеон Сакскобургготски. Това беше първата визита на ливански министър-председател у нас от установяването на дипломатически отношения между двете страни на 19 септември 1966 г.
Президентът Георги Първанов се срещна на 10 юни с министър председателя на Ливанската република Рафик Харири. По време на срещата бяха обсъдени широк кръг въпроси от взаимен интерес. В края на официалната си визита в България Рафик Харири заяви, че правителството му ще направи всичко необходимо, за да отвори врати за български стоки и продукти. “Ние знаем, че българските продукти са необходими в Ливан и в Арабския свят”, подчерта Харири. “Вие трябва да изложите продуктите си пред потребителите в Ливан и навсякъде в Арабския свят, за да могат те да бъдат купувани. Ливанците се чувстват сред приятели тук в България”, подчерта Харири. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Бивш премиер - приятел на България, взривен в Бейрут | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди