изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:49 EEST
40 дка нефтен разлив замърси морето край Тюленово    
Екология

Сондаж причини изтичане на нефт в морето, северно от шабленското село Тюленово. Разливът с площ около 40 дка е бил констатиран на 12 февруари от



охранители на Районната инспекция по околната среда и водите, Варна. Това предаде БТА в понеделник, цитирайки "Басейнова дирекция за Черноморски район".

Проверка на мястото на разлива установила, че източникът на замърсяването е сондаж и цистерна в местността "Паметника", на 10-15 метра от брега на морето. Върху морската повърхност, по протежение на брега се е образувало нефтено петно с дължина 1600 метра и ширина 20-30 метра, или с площ около 40 декара. По експертна преценка са изтекли 3-4 тона нефт.

Втори ден работим за отстраняване на замърсяването, каза Павел Германов, ръководител на шабленския участък на "Предприятието за добив на нефт и газ" АД. Той добави, че е прекратено изтичането на нефт, изгребани и изнесени са замърсените количества земя. Петролното петно е третирано с дисперсант, който разяжда нефта, почистени са скалите.

Ръководителят на участъка каза, че вероятната причина за замърсяването са злоумишлени действия - кражба на нефт или саботаж. За това свидетелствали обгорените съоръжения, откъдето е тръгнал разливът. От РИОСВ-Варна посочват като възможна причина и ниските температури.

© Copyright Mediapool

 


Сходни връзки

40 дка нефтен разлив замърси морето край Тюленово | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди