изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:37 EET
НАРЕДБИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СА ПОДИГРАВКА С МАЙЧИНСТВОТО    
ЗдравеДве наредби на Министерството на здравеопазването - 39 и 40, ограничават прегледите на бременни жени при акушер-гинеколог, писа вчера НДТ.

 В редакцията пристигна отворено писмо на бъдещи майки от Добрич, адресирано до редица институции и медиите, в които изразяват безпокойството си от направените промени. Потърсихме становището и на добрички лекари акушер-гинеколози, ето какво споделиха те:
Д-р Хасан Ефраимов: "Според мен, става дума за демагогия - политиците излизат и говорят нещо, а после става съвсем друго. Как може да има един преглед през първите три месеца, те са най-рисковите. Тогава се установява дали плодът е в матката, дали има сърдечна дейност, правят се редица изследвания. Последните месеци също са много важни. Тогава правим прегледи на майките и по 10-15 пъти, но отчитаме по няколко пред касата. За нас е важно единствено всичко да завърши добре. А за един преглед от касата получаваме по 5,50 лева. Имаме идея с колега да спрем да записваме бременни. За мен това не е медицина, това е псевдомедицина. Освен това, за бременните жени няма безплатни лекарства или частично платени. Всички тези промени касаят само осигурените бременни, при неосигурените положението е още по-тежко. Те нямат право на безплатни консултации. В момента има стотици бременни, които въобще не ходят на лекар, отговорно го заявявам.
Д-р Желязко Железов: "Този, който е правил рамковия договор, няма хал-хабер. Говорим за рискова бременност, а с новите наредби това се ликвидира. Някои бременни имат нужда не от прегледи всяка седмица, а дори през ден. С този демографски срив това е чиста подигравка с майчинството. Ще стане така, че бременните, които имат нужда от повече прегледи, ще трябва да си плащат. Всичко това ще доведе до неадекватно наблюдение на бременните. Неосигурените жени обаче са най-големия проблем. На практика те са оставени на произвола на съдбата. Хем искаме повече деца, хем няма никакви облекчения. Непременно трябва да се направи нещо в тази насока."
Д-р Трифон Йорданов, началник на АГ-отделение в Многопрофилната болница за активно лечение: "Всичко това ще се отрази негативно върху бъдещите майки. Намаляването на броя на консултациите ще доведе до пропуски върху обхващането и контрола, твърде вероятна е невъзможността да се засекат и аномалии в плода. Всичко това е опасно."

 


Сходни връзки

НАРЕДБИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СА ПОДИГРАВКА С МАЙЧИНСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди