изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:00 EEST
Над 1 000 декара насаждения са поразени от смерч, преминал този следобед през смолянско    
Новини

Градушка с размери на грахово зърно е паднала в Стара Загора.



Смолян. В Област Смолян без електрозахранване са 27 населени места в областта, вследствие на прекъснати 16 бр. Електропровода. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Без ток са населени места в: община Доспат - 4 населени места - селата Змеица, Касъка, Чала и Чавдар; община Девин - 4 населени места - селата Гьоврен, Триград, Жребово и Кестен; община Борино - 3 населени места - селата Ягодина, Буйново и Кожаре; община Смолян - 3 населени места - част от кв. "Райково", част от новия център и селата Соколовци, Кремено и Мугла; община Мадан - 6 населени места - селата Върли дол, Шаренка, Буково, Галище, Петров дол, част от гр. Модон, Учурума; община Златоград - 5 населени места - селата Страцимир, Крушкова махала, Ерма река, Печинско и Боева; община Баните - 2 населени места - селата Дрянка и Давидково.
Аварийни групи от "Електроразпределение" в съответните общини работят по възстановяване на електрозахранването. По пътя Смолян - Мадан има паднали дървета. Пътят е отворен. Затворен е пътят Смолян - Мугла, вследствие на паднала скална маса.
Вследствие преминал смерч през територията на община Смолян са нанесени щети на 1 000 дка. насаждения в с. Търън и на 200 дка. иглолистна гора в с. Полковник Серафимово. Затворен е пътят Смолян - Мугла от паднали скални маси. В момента работят три верижни машини, една фадрома и два самосвала. Пътят все още не е отворен, усилено се работи за отварянето му. Затворен е пътят Смолян - Рудозем в местността Дълга усойка - около 500 м. от паднали дървета, от преминал смерч с ширина 500 м. и дължина 2 - 3 км.
Пътят Ряка - Катраница е затворен от свлачище и смерча.
В Смолян ул. "Кирил Маджаров" е наводнена вследствие на запушен водосток. В с. Търън вследствие покачване нивото на реката е залят мост. Пътят Търън - Требище е затворен от паднали дървета от преминалия смерч, има опасност от пропадане на скални маси. В гр. Смолян на ул."Христо Смирненски" поради запушен водосток реката тече по пътното платно. Навсякъде, където е преминал смерчът, са изкарани групи от секачи и общи работници за разчистване на пътищата и прибиране на хора и деца по домовете им. Привлечена е допълнителна техника, и при проведеното заседание на Областната комисия в 16 часа по доклад на кмета на Смолян - Дора Янкова и областните структури, които изпратиха допълнителна техника, пътищата до 18 часа ще бъдат отворени до всички населени места. Община Девин е прекъснат пътят Триград - Кестен отнесен е бродът, през който се минава.
В Община Рудозем са прекъснати пътища за с. Оглед, с. Равнина, с. Мочура. В с. Чепинци и с. Елховец има затлачени и прекъснати улици. Има паднали много дървета, които се разчистват. Осигурен е достъп на групите на Енергоснабдяване за възстановяването му. В община Златоград пътят за с. Аламовци е затворен от паднали дървета и скални маси. На всякъде работят аварийни екипи за разчистване и отваряне на пътищата и улиците. Привлечена е много допълнителна техника и хора. Създават се аварийни групи от Областна администрация за оценка на щетите. Прекъснат е пътят Девин - Селча от свлачище.
В община Смолян водоснабдяването е нарушено в много от населените места. Най-тежко е положението в района на с. Търън - отнесен е водопровод около 200 м.
Язовирът може да поеме още около 33 милиона кубика водна маса. Вследствие на обилния дъжд в с. Равнината частично са разкрити седем покрива на къщи, има счупени прозорци. Активизирано е свлачище по пътя за селото. В село Елховец е наводнен приземният етаж на училището и парната инсталация е повредена. В момента се отводнява. В село Чепинци са наводнени и изнесени улици, частично има запушени шахти и водостоци. В Рудозем вследствие повишеното ниво на реката е отнесена част от метална тръба на колектора за отпадни води. Има отнесени покриви в с. Чепинци, Войкова лъка, Бяла река, Равнината, Поляна и Витина. Там работят четири фадроми, два трактора ТК 80 и шест дърворезачки. Има вероятност от наводняване на рудник Димов дол. В общината от 13 часа е обявено бедствено положение. В Смолян на ул. Соколица е наводнен трафопост, а всички училища са с намалени часове. В с. Катраница има отнесен покрив на къща, четири къщи са частично разкрити. Има паднал електрически стълб. В с. Могилица е вдигнат 16 кв.м. покривна конструкция от сграда собственост на общината. В с. Лъка, Ряка и Орешец има отнесени покривни конструкции на жилищни сгради. Смерчът е вилнял в района на Полковник Серафимово - Фатово - Търън - Славейно, Петково. В община Мадан - до преливането на реката в Мадан има още 10 - 20 см. В община Неделино има активизирани много свлачища, от смерча, който минава в общината, има частично разрушени покривни конструкции, счупени стькла на жилищни и административни сгради. За почистването работят четири багера, три фадроми с аварийни групи на общината. Нивото на река Неделинска се вдига, остават около 0,5 м. да излезе от коритото.
Група от Дирекция "Гражданска защита" - област Смолян замина за района на с. Катраница за разчистване на падналите дървета и отваряне на пътя. Приведени са в готовност Постоянните общински комисии на общините Смолян, Неделино, Златоград, Рудозем, Мадан.

*****

Стара Загора. В Област Стара Загора към 15,30 часа е паднала градушка с размери на грахово зърно, съобщиха от правителствената информационна служба. В община Казанлък пътя Павел баня - с. Турия е прекъснат поради излизането на р. Турийска. Разрушена е ламаринена покривната конструкция на 4-етажен жилищен блок на ул. "Цар Симеон Велики" № 121, гр. Стара Загора. Спасителна група от Отдел "Аварийно-спасителни дейности" към Дирекция "Гражданска защита" - област Стара Загора е отстранила ламарините.

*****

Разград. В Област Разград без електрозахранване са 45 населени места в общините Разград, Исперих, Кубрат, Завет и Лозница, вследствие на прекъснати 11 бр. 20 KV електропровода и 2 бр. 11 KV електропровода, съобщиха от правителствената информационна служба. Затруднено е водоснабдяването на ж.к. "Орел", гр. Разград и ел. захранването на голяма част от помпените станции. Засегната е сградата и склада на Гражданска защита, социален патронаж, общинската административна сграда в гр. Завет и микроязовира в с. Веселец. Отнесени са ламаринените покриви на 3 жилищни сгради в гр. Разград. Аварийни групи от "Електроразпределение" работят по възстановяването на електрозахранването.
В Област Русе са наводнени са жилищни сгради на ул. "Ал. Стамболийски", "Митко Палаузов", "Баба Тонка", "Св. Св. Кирил и Методий" и "Дянко Стефанов", гр. Глоджево, общ. Ветово. Водата се изпомпва от екип на PC "ПАБ" - Русе.
*****

Пазарджик. Силният вятър е отнесъл покривната конструкция на жилищна сграда, намираща се на ул. "Георги Петков" № 18, собственост на Николай Арабаджиев в Брацигово. В област Пазарджик, община Ракитово вследствие на интензивните валежи прелива дере и залива трафопост в с. Дорково, собственост на "Електроразпределение". Изключено е електрозахранването в трафопоста.
Има залети имоти и цехове, наводнени са 5 избени помещения в ромския квартал.
Във Велинград се запушва уличната канализация на кв. "Анезица". Води изравят уличното платно и нанасят щети на къщи и имоти. Предприети са мерки за отпушването на канализацията.
В община Панагюрище, с. Попинци има отнесени покриви на части домове, наводнени къщи и паднали дървета в парковете, съобщиха от правителствената информационна служба.
http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Над 1 000 декара насаждения са поразени от смерч, преминал този следобед през смолянско | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди