изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:26 EEST
15 000 ЛЕВА СА ЩЕТИТЕ ОТ НЕФТЕНИЯ РАЗЛИВ КРАЙ ТЮЛЕНОВО    
Екология

Засега се разминахме с по-значима екологическа катастрофа по Северното Черноморие, която би могла да повлияе на фауната, а и да създаде проблеми пред туризма. Нефтеният разлив може би е причинен от кражба, съмняват се и за саботаж.



Нефтеният разлив край с. Тюленово е нанесъл щети за около 10-15 хиляди лева, съобщи Павел Германов, ръководител "Участък Шабла". Както НДТ писа вчера, от сондажите край Тюленово в събота към морето изтекоха между 3-4 тона нефт. Замърсената водна площ бе около 40 декара, други 20 кв. метра бяха замърсени на сушата. Вероятните причини за инцидента са кражба на нефт или саботаж.

Сондажите край Тюленово се стопанисват от Предприятие за добив на нефт и газ /ПДНГ/- София, след сключен концесионен договор. "Не бих се наел да твърдя, че има диверсионни действия. Ако пък е кражба, този, който е искал да се облагодетелства, не е бил добре информиран. Сондата вади на ден по 200 литра и по принцип ние не държим голямо количество" - коментира Павел Германов. На мястото на инцидента е имало палеж- сондажната арматура, цистерната и разлятото около тях количество са били обгорени. "Било е тъмно. Вероятно някой е искал да си светне с пръчка, намотана с парцал. Изтървал я е и площта е пламнала" - предполага Германов.

Ръководството на ПДНГ е взело спешни мерки за почистване на замърсения с нефт район. В акцията са участвали около 20 работници. Петното е третирано със специален препарат- депресант, който разгражда нефта. С пароструйка е изчистена скалата при отвесния бряг, а с лопати и специална техника е изгребана напоената с нефт земна маса. Проверката на "Морска администрация"- Варна, на РИОСВ и на еколози в понеделник е установила с констативни протоколи, че замърсеното място е изцяло изчистено. Няма никаква опасност за рибата в морето, уточниха и от Агенцията по рибарство и аквакултури. Заради студеното време и ниската температура на водата рибата е отишла към дъното. Не е застрашен и резерватът в местността "Свети Никола", който е на 20 км от местопроизшествието.

През последните две години е имало четири опита за кражба на нефт от сондите в Тюленово. При последния ръководството на ПДНГ само е установило крадеца, като го е проследило по оставените дири чак до Добрич. НДТ

 


Сходни връзки

15 000 ЛЕВА СА ЩЕТИТЕ ОТ НЕФТЕНИЯ РАЗЛИВ КРАЙ ТЮЛЕНОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди