изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:52 EEST
У нас: 100 работещи издържат 96 пенсионери    
ОбществоНатиск върху пенсионната система в страната оказва високата безработица сред хората в предпенсионна възраст, смята шефът на НОИ Йордан Христосков

100 работещи българи издържат 96 пенсионери, което означава подобряване на ситуацията спрямо 2001 г., когато 100 работещи издържаха 104 пенсионери, обяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков при представянето на българския пенсионен модел пред международната конференция "Развитие на пенсионните реформи".

Добрите предпоставки за извършване на пенсионната реформа у нас са политическата и макроикономическата стабилност, посочи още той.

Христосков обясни, че дефицитът във фонд "Пенсии", който в момента се покрива от държавния бюджет, се дължи на щедрите схеми за ранно пенсиониране, на неблагоприятното съотношение между работещи и пенсионери, на нелегалния пазар и на проблемите в събираемостта на осигурителните вноски.

Като достойнство на българската пенсионна система управителят на НОИ посочи това, че има пълно покритие на населението с пенсии.

Крайната цел на реформата в пенсионното осигуряване е коефициентът на заместване между пенсиите и доходите преди пенсиониране да достигне 80%.

В момента средната пенсия у нас е половината от средния осигурителен доход, но след 2020 г., когато пенсии ще се плащат и от универсалните фондове, в които са осигуряват родените след 1960 г., съотношението между доход и пенсия трябва да достигне 80%.

Христосков посочи, че натиск върху пенсионната система у нас оказва високата безработица сред хората в предпенсионна възраст и по този критерий за адекватност, наложен от Световната банка, страна ни все още изостава.

Съществуващият дефицит във фонд "Пенсии" по предварителни разчети ще бъде преодолян през 2010 г., като дотогава се изключва възможността дефицитът да се покрива като се увеличават размерите на осигурителните вноски за пенсия.  http://news.netinfo.bg

 


Сходни връзки

У нас: 100 работещи издържат 96 пенсионери | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди