изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:06 EEST
53 976 ПОСЕЩЕНИЯ ОТЧИТА ЗА 2004 Г. БИБЛИОТЕКА "ДОРА ГАБЕ"    
Култура
Директорката Елена Юрченко е включена в борда за управление на проекта "Достъп до електронна информация за лица с увреждания в българските библиотеки"

5 261 читатели са използвали услугите на библиотека "Дора Габе" през 2004 г. Регистрирани са общо 53 976 посещения. Читателите са използвали 88 701 библиотечни документа. Към края на 2004 г. фондът на библиотеката възлиза на 357 481 единици. През годината той е обогатен с 3000 нови - чрез покупка, дарение или по линия на книгообмена. За да бъде още по-удобно за читателите, през м.г. е направен ремонт в общата читалня, припомниха от библиотеката. Извършва се и т.нар. библиотечно заемане, т.е, ако не притежава даден документ, библиотеката го осигурява от други библиотеки в страната. Това са Народната библиотека в София, библиотеките във Варна, Пловдив и др. Правят се заявки по електронната поща, което скъсява срока за изпълнение. По линия на международното заемане през миналата година на добричлия е осигурена литература чак от Лайпциг. През 2004 г. са реализирани и 294 библиотечни прояви - представяния на книги и автори, витрини и изложби във връзка с различни чествания.
Гордост за добричката библиотека е и Информационният център, който предлага Интернет и използване на собствени и чужди бази данни.
Като член на Управителния съвет на Съюза на библиотечните и информационните работници директорът на библиотека "Дора Габе" Елена Юрченко е включена в борда за управление на проекта "Достъп до електронна информация за лица с увреждания в българските библиотеки". Той е защитен в специална програма на Британския съвет в София. Предвидено е провеждането на цикъл от семинари с участието на експерти от Великобритания. Целта е да бъдат обучени библиотечни екипи и да се изгради модел за информационното обслужване на лицата с увреждания. Проектът ще се реализира през цялата година, като идеята е всички дейности да се мултиплицират в големите обществени библиотеки в областните центрове, библиотеките в градските читалища и университетите, каза Е. Юрченко. Тя припомни, че добричката библиотека е първата в България, която реализира програма за обслужване на хора с увреждания. Заедно с Е. Юрченко в борда за управление на проекта са включени още директорът на библиотеката на читалище "Родина" в Стара Загора - Слава Драганова и Ани Попова - ръководител на библиотеката при Американския колеж в Правец.

 


Сходни връзки

53 976 ПОСЕЩЕНИЯ ОТЧИТА ЗА 2004 Г. БИБЛИОТЕКА "ДОРА ГАБЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди