изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:11 EEST
НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ДОБРУДЖАНЕЦА КИРО ТАБАКОВ УЖИЛЕНИ С ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА ОТ КОМПЕНСАТОРКИ    
Ред и сигурност

Измамникът все още не е разкрит. Служител от Добричката поземлената комисия му дал всички удостоверения за боновете срещу фалшиво пълномощно



Добричкият районен съд даде вчера ход на делото срещу Министерството на земеделието и горите, заведено от наследниците на Киро Табаков, за измама с компенсаторни бонове на стойност над 1 млн. лева. Според юристи, това е най- крупната кражба на бонове в страната, а схемата на измама е перфектна.

Киро Георгиев Табаков е починал на 30.06.1951 г. Приживе е притежавал земеделска земя в района на село Бранище, част от която е отнета. След приемането на реституционните закони, на наследниците на Табаков са предоставени компенсаторни бонове в размер на 1 079 808 лева.

На 2 декември 2 000 г. длъжностно лице от Поземлената комисия в община Добричка е предало абсолютно всички удостоверения за притежаване на компенсаторни бонове на наследниците на Киро Табаков на стойност 1 079 808 лева на непознат мъж, легитимирал се като правоимащото лице Димитър Тодоров Табаков и като упълномощен да представлява шестимата наследници на Табаков. Впоследствие се доказало, че пълномощното е фалшиво, като измамникът е използвал печати-менте на двама от най-известните нотариуси от Добрич. Графологичната експертиза доказала, че подписите не са на нотариусите, а печатите са фалшифицирани.

Служителят от поземлената комисия е допуснал или извършил умишлено нарушение на процедурата по прехвърляне на компенсаторните бонове, като не е поискал от мнимия пълномощник заявление по образец на наследниците, визиращо общото им желание за прехвърляне на боновете, подкрепено с подписите на шестимата наследници. Удостоверенията на двама от тях били с изтекъл срок, което също не било забелязано от служителя, и били издадени от некомпетентен орган - кметството в с. Стефаново, вместо в община Добричка. Наред с всичко това, чиновникът не е снел самоличността на фалшификатора - издал е документ, без да свери адреса на лицето, представило се за Димитър Тодоров Табаков, с този, намиращ се в преписките на поземлената комисия.

След като много лесно присвоил бонове за над 1 млн. лева, измамникът предприел светкавична финансова операция. В разстояние на 24 часа той ги продал на брокерска къща, използвайки паспорта на варненския жител Стоян Крумов. През 2000 година компенсаторките се продаваха между 15-28 на сто от номиналната им стойност. Пред следствените органи варненецът заявил, че е изгубил паспорта си и си е извадил нов. От своя страна брокерската къща пък продала боновете на Табакови, вече съвсем законно, на Си Банк.

За измамата наследниците на Табаков разбрали на 1 февруари 2001 г. Шестимата се явили в поземлената комисия за получаване на личните си компенсаторни бонове след доброволна делба помежду им. Там им било съобщено, че боновете им вече са прехвърлени на лице, представило се за Димитър Тодоров Табаков.

Авторът на крупната измама не е открит. Следственото дело срещу неизвестен извършител е прекратено. Част от наследниците сега са в чужбина. Вероника Миронеску е в Букурещ, а Кети Табаков е в Рим. Следващото заседание на съда по делото е насрочено за 17 март.

 


Сходни връзки

НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ДОБРУДЖАНЕЦА КИРО ТАБАКОВ УЖИЛЕНИ С ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА ОТ КОМПЕНСАТОРКИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ДОБРУДЖАНЕЦА КИРО ТАБАКОВ УЖИЛЕНИ С ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА ОТ КОМПЕНСАТОРКИ
Автор: Anonymous да 2005-02-18 @ 21:14 EET
т е ти нов МОРАЛ.
НЯМА ДА СИ ГО СМЕНЯТ САМО УПРАВЛЯВАЩИТЕ Я.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.92 секунди