изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:20 EEST
* Тодор Балев на 70 години    
Култура

ХУДОЖНИК, УЧИТЕЛ И ПЕДАГОГ

30 години Тодор Балев ръководи школата по изобразително изкуство в младежкия дом. Той е един от основателите на Дружеството на художниците в Добрич

 

 



70 години навършва днес добричкият художник Тодор Балев. Творецът е роден на 18 февруари 1935 г. в с. Хаджилар, Румъния. Завършва художествена гимназия в София, а от 1958 до 1962 г. е учител в Генерал Тошево.  През 1974 г. завършва Художествената академия в специалността "Живопис" при проф. Панайот Панайотов. По-късно се завръща в Добрич, където работи като художник и преподавател.  В продължение на 30 години Тодор Балев ръководи школата по изобразително изкуство към Младежкия дом. Художник, учител и педагог той подарява по-голямата част от времето си на младите таланти, подтиквайки ги  да изберат  своя път в изкуството. " Школата помогна на много хора и е дала на всеки нещо, което впоследствие се е отразило върху бъдещето му" - казва творецът.
Тодор Балев е един от основателите на Дружеството на художниците в Добрич и е посветил много сили и време за събирането на първата сбирка от картини, с която се слага началото на художествения фонд на галерията в града. Като художник, той участва във всички изложби на Дружеството на художниците, регионалните изложби на добруджанските творци, изложбата "Земята и хората" и др.
През 1995 г. открива юбилейна изложба, за която Драгни Драгнев пише: "Преображенията на художника в светоусещането му са забележими в почти всяка картина. Те са ярки, красноречиви, алегорични. Неговият рисунък е точен и стегнат, образността е изчистена и излъчва силна емоционална искра."
Тодор Балев е носител на орден "Кирил и Методий" II степен, има 1 клас квалификация като учител и получи наградата на Община Добрич за 2004 г. за цялостно творчество. 
Екипът на Художествената галерия честити 70-годишния юбилей на художника и му пожелава здраве и творческо дълголетие!
 


Сходни връзки

* Тодор Балев на 70 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди