изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:20 EEST
МСДС Е ЗА ПУБЛИЧНОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ    
ПолитикаОбластният председател на МСДС-Добрич, Пенчо Пенчев пред НДТ

Пенчо Пенчев бе избран за председател на МСДС на 20 декември м.г. Той е завършил психология във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", в момента учи магистратура по финанси. Женен е, с едно дете. МСДС изрази своята позиция по проекто-бюджета на община Добрич за настоящата година по време на вчерашното обсъждане с представители на младежки организации.

- Г-н Пенчев, какво е становището Ви за проекта за бюджет на Добрич за 2005 г.?
- МСДС изказа своята позиция по проекто-бюджета, която е на база на задълбочен експертен анализ. Становището на МСДС по отношение на макрорамката на бюджета е положителна. Разпределението на средствата в съответните приоритети е правилно. Добро впечатление прави, че разпределението на облигационния заем е чисто целево и планираните разходи са съобразени с транспортната мрежа на града. МСДС предлага за по-голяма прозрачност в интерес на гражданите да бъде организиран обществен комитет на ниво експерти, за да бъдат премахнати съмненията за злоупотреби. Нашето становище по отношение на газификацията в града е, че този процес закъснява като изпълнение. Нашите препоръка са, че трябва много спешно трябва да бъдат финализирани преговорите и газификацията да започне преди ремонтните дейности на пътната мрежа. В противен случай ще бъдем поставени пред неприятната ситуация ремонтираните улици да бъдат наново разкопавани и в последствие отново ремонтирани, което не практика ще погълне много средства. Ние предлагаме общинската администрация да завиши санкциите по отношение на нарушаване на пътната настилка, което ще направи града ни приятен както за жителите на Добрич, така и за неговите гости. Бюджетът на общината трябва да бъде приет много бързо предвид кратките срокове за усвояване на облигационния заем.
- Вие поставихте и конкретни въпроси. Бихте ли ги споделили с читателите на "Нова добруджанска трибуна"?
- Регламентирана практика в момента е родителите на децата в детските градини да плащат всеки ден за набавяне на хранителни продукти. В предвид на събираемостта на данъците за 2004 г. стигаме до становище, че това не е необходимо, защото общината има необходимите средства. Зам.-кметът Иван Колев отговори, че през тази година средствата са завишени с 200 000 лева и това ще бъде прекратено. МСДС зададе и въпроса какви средства са предвидени за младежки дейности и как ще се извършва контрол по изразходването им. Нашата позиция е, че трябва да има публичност и прозрачност.
- Зададохте и въпрос за изясняване има ли отклонени средства от такса "смет".
- Поставихме въпроса, защото обществеността на Добрич трябва да знае има ли такова нарушение, или не. И ако има общината да посочи срокове за възстановяване на средствата по предназначение.
Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

МСДС Е ЗА ПУБЛИЧНОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди