изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:29 EEST
20 интернет услуги ще бъдат предоставени на гражданите и бизнеса до края на годината    
Новини  Развитието на електронно правителството чрез прилагане на най-новите информационни технологии в държавната администрация е приоритет за кабинета. Предоставянето на електронни административни услуги създава удобство на гражданите и бизнеса, намалява разходите по обслужването и предотвратява корупционния натиск. С тези думи

министърът на държавната администрация Димитър Калчев откри Петия дискусионен форум по електронно управление, с акцент върху електронната община.

Министър Калчев посочи, че в момента над 50 % от услугите за гражданите и бизнеса у нас се извършват на общинско ниво. Той подчерта, че успешната реализация на електронното правителство не е възможна без участието на общините и изтъкна ролята на централната администрация в този процес. Министърът припомни приетата от правителството Стратегия за електронно правителство, в съответствие с меморандума, подписан от страните членки и кандидат-членки на ЕС и Плана за реализацията му до 2005 г. Той предвижда предоставянето по интернет на пакет от 20 административни услуги за гражданите и бизнеса.

Министър Калчев открои добрите практики в това отношение, прилагани от Министерството на транспорта и съобщенията със започналата през 2004 г. програма I-България за създаване на интернет центрове в малките и големите общини и за компютъризация на учебните заведения в България, както и за стратегията за въвеждане на информационните технологии в училищата, разработена съвместно от МТС и МОН. Министърът на държавната администрация оцени като успешно реализирани и предоставянето на услуги по електронен път в Министерството на финансите, като уточни, че тази година ще бъда завършен целия пакет от електронни услуги, предоставян от МФ.

Предстои въвеждането на интеграционен софтуер, който ще обедини всички услуги на централната администрация, както и създаването на общ портал към отделните министерства и други държавни ведомства от портала на Министерския съвет. Информационният продукт се разработва от БАН.

Министър Калчев съобщи, че в процес на разработка са проекти за компютъризация и свързване с интернет на читалища и библиотеки в цялата страна. Финансовата подкрепа за тях се осъществява от ПРООН.

За успешната реализация на електронното правителство в България е необходим близо 25 % личен достъп до интернет, посочи министърът. В момента у нас той е между 15-17 %.

Димитър Калчев се спря на приноса на Националното сдружение на общините и на Фондация Реформа в местното самоуправление в процеса на развитието на електронните общини в България. Министърът изтъкна водещата им роля в обслужването на принципа “на едно гише”.

Като положителен факт министър Калчев отбеляза и началото на въвеждането на електронни услуги в малките общини като Стралджа и Доспат и изтъкна желанието на ръководствата там за създаване на бързи и качествени услуги по интернет.

Като се спря на законодателството във връзка с прилагането на електронното правителство, министър Калчев изрази увереност, че Законът за електронната търговия ще бъде приет от парламента до края на годината.

 


Сходни връзки

20 интернет услуги ще бъдат предоставени на гражданите и бизнеса до края на годината | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди