изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:55 EEST
Парите от обира на века, изпрани в хотели у нас    
Ред и сигурностПродължава операцията по разбиване на мащабната схема за пране на пари на ИРА. Ирландски експерти идват у нас.


Ирландската полиция разполага с доказателства, че част от парите от банковия обир в Белфаст през декември 2004 г. са били изпрани в България и Либия, която в миналото беше източник на повечето оръжие на ИРА, предаде електронното издание The Sun Herald. В тази връзка ирландски полицаи планират да посетят България.
От 20 декември, когато беше извършен най-големият обир на века, за който беше обвинена ИРА, властите в Европа внимателно следят за подозрително големи транзакции на британски лири, особено на банкноти с дизайна на Нортърн банк. Около 2/3 от откраднатите пари са били прясно отпечатани купюри на банката. Според ирландски детектив проследяването на парите в България и Либия ще е по-трудно отколкото в някоя от страните членки на ЕС, където властите имат координиран контрол върху прането на пари.
Името на България беше замесено миналата седмица след разпита на финансиста Тед Кънингъм, в чийто дом бе намерена сумата от 2,3 млн. британски лири. Парите били скрити в контейнер за тор в задния двор на къщата му край селцето Фаран в Корк.
57-годишният Кънингам притежава десетина компании и се занимава главно с отпускане на заеми. Той бил поставен под наблюдение от службите за сигурност след като преди шест месеца се срещнал с български търговци на оръжие, посетили Ирландия.
Друг бизнесмен, свързан с аферата - Фил Флин, директор на Bank of Scotland за Ирландия и държавен съветник, вчера подаде оставка от поста си в банката, предаде ирландското издание The Irish Examiner.
Флин обосновал решението си с вдигналия се шум около името му и нежеланието му то да се свързва с колегите му от Bank of Scotland.
Флин твърди, че преди шест месеца станал съдружник в Chesterton Finance (компанията на Тед Кънингам Chesterton Finance се е занимавала с инвестиции в недвижимо имущество в България), съобщи "Фокус". При разпитите Флин потвърдил, че е придружавал Кънингам преди две седмици до България, където двамата се запознали с пазара на недвижима собственост. Бившият вицепрезидент на политическото крило на ИРА “Шин Фейн” в началото на 70-те години, след това синдикален водач, а сега един от най-влиятелните бизнесмени в Ирландия стана първата политическа жертва на скандала, отбеляза Ройтерс.
Досега са разпитани 8 души, трима все още са в ареста.
Припомняме, че на 21 декември 2004 г. от “Нортърн банк” в Белфаст бяха откраднати 26 млн. лири стерлинги. Този грабеж е един от най-големите в британската история и стана известен като обирът на века (засега). http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Парите от обира на века, изпрани в хотели у нас | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Парите от обира на века, изпрани в хотели у нас
Автор: Anonymous да 2005-02-20 @ 13:53 EET
битието определя съзнанието /родените през 1950 до 1965
година са го чували сега го виждат в действие/
Итернационализм ли глобализация ли все тая.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди