изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:02 EEST
В. Позвънете Новини, Варна: Проф. Александър Чирков: Варна няма кадри за своя кардиохирургия    
Здраве Варна. "Обещанието, което направи вчера депутатът от НДСВ Борислав Ралчев, че във Варна от лятото ще има кардиохирургия е лекомислено, заяви вчера най-големият български кардиохирург проф. Александър Чирков на пресконференция край морската столица. Според него решението за създаването на такава клиника е с политически цели.


"Безпокоя се от това, че в последните три-четири месеца преди изборите се прави нещо, което е типично за петилетките. Това не мога да го приема и не влиза в представите ми за сериозни институции", каза още Чирков.
"Ако Борислав Ралчев толкова много натиска, за да покаже като депутат, че е направил нещо за града си - нямам нищо против. Но той трябва да го направи не дилетантски. Защото в края на краищата българските пациенти ще лежат под ножа на хирурзи, които още не са подготвени", категоричен е професорът.
Според него кардиохирургията към МБАЛ "Света Марина" не може да бъде напълно готова до 15 юни. Освен това за изграждането й били необходими около 20 млн. евро.
"От 15 юни кардиохирургия може да има единствено ако идват специалисти от друго място, правят операцията, грижат се за пациента и след това си тръгват", обясни лекарят. Той твърдо стои зад мнението, че във Варна трябва да има кардиохирургия, но твърди, че оптималния срок, в който тя ще заработи е май догодина.
"Готови сме да обучаваме кадрите на бъдещата кардиохирургия във Варна без пари, но подготовката им трябва да е поне до март следващата година", отбеляза Чирков. Той посочи, че от МБАЛ "Света Марина" досега никой не го е търсил с подобно предложение.
По думите му болница "Света Екатерина" може да помогне, но не и с кадри, както това е станало в Пловдив. Причината е, че медицинското заведение не можело да създава толкова бързо специалисти.
"При нас се оперират между шест и осем пациенти на ден и ние не можем да отделяме повече кадри", обясни професорът.
Според него след доставянето на втория ангеограф апаратурата ще е достатъчна за функциониране на клиниката.
"Ако персоналът не е подготвен, ако екипите не умеят да кооперират в система помежду си, е безмислено да се купуват апарати и да се изграждат структури. Във Варна трябва да има не само екипи, но и система, която да ги създава непрекъснато", убеден е хирургът. В тази система трябвало да се обучават както лекарите, така и медицински сестри и санитари.
"Лекарите, независимо от специалността си трябва да кооперират ежечасово, което означава, че всички познават пациентите. Иначе се губи смисълът. Дори хирургът да си е свършил работата добре, ако стане беля в реанимацията - няма никаква полза", обясни проф. Чирков.
В неговата клиника за подготовката на анестезиолог за самостоятелна работа са необходими две години. Тази подготовка обаче не трябвало да става в чужбина, защото там обучаващите се само гледали.
Професорът често обръщал внимание на Министерството на здравеопазването, че не може да се дават пари за скъпоструващи апарати, а после те да стоят като паметници.
Чирков уточни, че думите му не трябва да се разглеждат като израз на обида. Според него критиците му веднага ще обърнат казаното от него и ще заявят, че изразява такова мнение, защото се е отдръпнал от НДСВ и не иска те да направят кардиохирургията.
"За извършване на две операции на ден са необходими две операционни, четирима хирузи и двама анестезиолози за начало. Операционните сестри трябва да са четири, анестизиологичните – две, а реанимационните - шест. Освен това в реанимацията трябва да има поне двама лекари и между 4 и 6 сестри", изброи Чирков.
Той напомни, че е лобирал за кардиохирургия във Варна още преди време, но тогавашното ръководство на болницата и Медицинския университет са поискали да я направят сами. Дори тогава издействал за болницата 3 милиона лева, които по-късно били вложени в 8-мия етаж на болницата, твърди лекарят.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В. Позвънете Новини, Варна: Проф. Александър Чирков: Варна няма кадри за своя кардиохирургия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди