изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:20 EEST
Борислав Великов бе избран за председател на парламента    
Парламент Със 127 гласа за, депутатът от НДСВ Борислав Великов бе избран за председател на парламента. Зам.председателят на ПГ на НДСВ бе подкрепен от съпартийците си и коалиционните им партньори от ДПС и Новото време, против гласуваха 107 депутати от дясната и лявата опозиция.

Веднага след избирането си вторият председател на 39-то Народно събрание благодари на предшественика си Огнян Герджиков, определяйки го като образец за следване. Борислав Великов обеща да полага максимални усилия като шеф на Народното събрание за спазването на принципите на парламентаризма и поддържането на цивилизован диалог в пленарната зала.

Импровизираната му реч стана повод за левицата веднага са го атакува за процедурно нарушение. След изказването си Великов зае мястото на председател за следващата точка в дневния ред - промените в правителството. По правилник обаче ръководителят на заседанието няма право да взема отношение след гласуването на дадена точка от дневния ред.

Правилата бяха напомнени на химика Великов от юристката Татяна Дончева, която настоя той да заеме мястото на редови депутат и да прехвърли воденето на заседанието на някой от своите заместници. Великов обаче отказа с аргумента, че изказването му нямало отношение към следващата тема.

В отговор Дончева пожела на новия председател на парламента по-бързичко да свикне с правилника за работа на Народното събрание, за чието изпълнение е отговорен.

Днес стана ясно, че опозицията няма да е толкова толерантна. Разбира се, не мога да направя чудеса за четири месеца, бяха първите думи на новия председател на парламента пред медиите. Великов заяви, че ще следва на 99% поведението на предшестващия го Огнян Герджиков, но с уточнението, че имало една малка стотна, която той не бивало да следва.

Новият парламентарен шеф взел решението си да се кандидатира, заради изборът на ръководство на НДСВ и на лидерът Симеон Сакскобургготски.

По повод искането на Новото време, които заявиха подкрепата си за него срещу смяната на Васил Мръчков от председателския пост на съвета по законодателство в парламента, Великов похвали Мръчков, че е "великолепен юрист", но не отговори директно на въпроса дали ще изпълни желанието на нововремци.

Бившият шеф на парламента Огнян Герджиков му пожела здрави нерви и обяви, че вярва, че той ще се справи с новия си пост.

Представяйки номинацията на Борислав Великов, лидерът на управляващата група Станимир Илчев наблегна основно на личната биография и качества на химика, който няма юридическо образование. Според Илчев, той щял да се справи с отговорния пост, защото е "дисциплиниран, организиран и отговорен човек с подреден характер, способен да се концентрира върху важните въпроси".

Сред качествата, които Илчев изреди, бяха и 30 -годишния семеен живот, както и "участието му в отглеждането на три деца".

Жълтата депутатка Милена Василева наблегна на благотворителите акции на Великов.

Независимата депутатка Стела Банкова напомни от парламентарната трибуна, че Великов е част от приятелския кръг на Огнян Герджиков и бизнесмена Борислав Славчев, бивш шеф на Агропромстрой. Според нея Великов укривал факти за далаверите на Герджиков и Славчев, той бил умишлено назначен за шеф на комисията, която проучва източването на ДДС.

От ляво и от дясно обявиха, че няма да подкрепят номинацията му. Основният мотив на левицата, изказан от Гиньо Ганев е, че Великов едва ли ще успее да надскочи партийните си пристрастия и да бъде балансиращ арбитраж. "Председателят трябва да бъде юздата на препускащия кон на правителството", подчерта Ганев в 20-минутната си реч.

Лютви Местан от ДПС използва очертания от Гиньо Ганев идеален образ на шеф на Народното събрание, за да мотивира подкрепата на ДПС за номинацията.

От Новото време, които официално заявиха, че ще подкрепят кандидатурата, не се изказаха от трибуната.

"Сделките за постове явно се превърнаха в основен крепящ елемент на новия либерален алианс. Такава политика не заслужава подкрепа", обясни Михаил Миков от БСП. Отказът на министри от парламентарен контрол по важни въпроси като външният дълг и приватизация на важни отрасли, според Миков ще продължи и след изборът на новия шеф от мнозинството.

Валентин Василев от СДС изтъкна, че новият парламентарен председател не е изход от създалата се от НДСВ парламентарна криза и произтеклите от нея проблеми в работата на парламента.

Димитър Абаджиев от ДСБ пък припомни, че именно ръководството на НДСВ, част от което е Борислав Великов, е организирало провала на заседанието по темата Булгартабак и е създало парламентарната криза. "Мнозинството носи за това по-голяма вина от смененият председател на парламента Огнян Герджиков", заяви Абаджиев.

© Copyright Mediapool

 


Сходни връзки

Борислав Великов бе избран за председател на парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди