изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:32 EET
"ПОДМЛАДЕВЯНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ТИМ ВЪРВИ УСПЕШНО"    
СпортВ интервю пред НДТ - Даниела Керкелова - старши-треньор на женския национален отбор по вдигане на тежести

- Г-жо Керкелова, каква е причината българският национален отбор по вдигане на тежести да пропътува разстоянието от София до Добрич и да проведе в нашия град близо едномесечна подготовка за предстоящото европейско първенство?
- До началото на европейското ни остава още един етап от подготовка, който ще бъде в рамките на 20 дни. В Добрич ще останем до 20 март, след което ще заминем за София или за друг град, който  с климат близо до този на столицата. Тук сме със съдействието на клуба по вдигане на тежести "Добрич". Хората от хотела, където сме отседнали, също ни предоставиха много добри условия. Като състезателка често идвах да се подготвям в Добрич и съм запозната с базата. Смятам, че нашето идване в Добрич е реклама не само за вашия град, но и за вдигането на тежести и спорта като цяло.
- С колко състезателки пристигнахте?
- С общо 14 състезателки. Съставът е разширен. В него има 6 девойки, на които им предстои състезание през май в Южна Корея.
- Изненадана ли сте, че в отбора се завърна Донка Минчева?
- Да, тя тренираше и при старото ръководство, но по ред причини, които не искам да коментирам, спря. Тя каза, че при една промяна ще се включи и ето, че го направи. Не съм изненадана от нейното решение. Ако на този етап тя не успее да се подготви за предстоящото европейско, то ще бъде готова за световното.
- Кога към отбора ще се присъедини Изабела Рифатова?
- Очакваме я след 1 март.
- Как тренират националките?
- Двуразово. Сутринта влизаме в залата от 10, а следобед от 17 часа. Не мога да кажа каква ще бъде продължителността на тренировките, защото това зависи от предварително начертан график. Предстои ни държавно първенство за жени в Асеновград. Тогава ще определим кои състезателки да попаднат в отбора за европейското първенство.
- Има ли конкуренция в отбора?  
- Да, аз се радвам най-вече на това, че има конкуренция. Девойките са на много добро ниво. Предстои ни много работа с тях и се надявам по-опитните в отбора също да ги тласнат напред.
- Какво може да очакваме от европейското първенство?
- Надяваме се на добро представяне. Нямаме поставена цел от УС непременно да вземем няколко медала. Нашата цел е подмладяване на състава и бих казала, че на този етап върви успешно.
- Има ли подрастващо поколение в този спорт в България, което да протяга ръце към националния дамски тим?
- Като пример бих посочила, че в момента в категорията на изявената ни състезателка Гергана Кирилова, до 63 кг, Милка Манева, която се състезава при девойките, изпреварва Гергана. Кирилова обаче е боец и до европейското ще влезе във форма. Милка ме изненада с работата си и резултатите го показват. Една от стратегиите на новото ръководство е да викаме млади и перспективни състезателки от различни клубове. На лагерите на женския представителен тим кадетките и девойките могат да се обиграват и да трупат опит. Специално за момичето от Добрич Светла, бих казала, че тя е талантливо момиче. От нея може да с очаква много, стига да следва начертаната програма на нейните треньори. Тя е още кадетка, но с добро бъдеще, ако продължава така.
- Ще подобрят ли националките личните си постижения по време на подготовката си в Добрич?
- Надявам се. Това е една от целите ни.
- Как решихте да заемете поста старши-треньор на дамския ни национален тим по вдигане на тежести?
- Много години минаха зад гърба ми като състезателка. Видях хубавото и лошото на спорта. За малко хора е известно, че на Олимпийските игри в Сидни участвах с контузия в лявото рамо. След операцията можех още 1-2 години да се състезавам, но бившето ръководство реши, че не съм им полезна. Всяко зло за добро. Реших, че има друг начин, с който мога да гоня успехи, а той е да стана треньор. Чудех се дали да си подам документите за поста треньор на националния дамски тим на България, но хората около мен ме убедиха да сторя това. Новото ръководство на федерацията ми гласува голямо доверие и трябва да го оправдая.
- Готова ли е страната ни да домакинства на европейско първенство?
- На този етап сме готови. Моята работа е друга, но ръководството и целия УС движат нещата около домакинството ни.
- С колко състезателки ще се представим?
- Категориите са седем, което означава, че трябва изберем по една състезателка за всяка категория.
Разговаря Руслан ЙОРДАНОВ     
 


Сходни връзки

"ПОДМЛАДЕВЯНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ТИМ ВЪРВИ УСПЕШНО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди