изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:42 EEST
НА ПОДМЯНА ПОДЛЕЖАТ ОКОЛО 32 000 РЕГИСТРАЦИОННИ ТАБЕЛИ В ОБЛАСТТА    
Ред и сигурностПо повод подмяната на регистрационните табели на пътните превозни средства НДТ разговаря с кап. Тодор Петков, старши инспектор в сектор "Пътна полиция-КАТ" при РДВР-Добрич

- Кап. Петков, каква е разликата между новите и старите регистрационни табели?
- Новите табели са бели с черни букви, със знамето на Република България. Те са от сериите АХ, ВХ и СХ и са изработени според изискванията на ЕС. Табелите отговарят на БДС и ИСО. Старите табели бяха бели, черни и жълти. Черните бяха без серия, със серия А, В или Г, жълтите бяха от серии Г, Д, Ч, И, Е, а белите от серии А, АА, Н, АС, АВ, ТВ и Т. За трактори табелите бяха от сериите ЕТ и Е. Искам да подчертая, че подмяната важи за автомобилните, тракторните и ремаркетните табели. Тя е валидна и за автомобилите, които са спрени от движение от собствениците им. В Добричка област това са 12 000 коли. Техните притежатели трябва да им сменят табелите, ако желаят занапред да ги използват.
- Какъв е броят на табелите на превозни средства в Добричка област, които трябва да бъдат сменени?
- На подмяна подлежат около 32 0000 табели в областта. От 2000 г. насам сме издали 33 000 нови табели. Общо МПС-ата в областта са около 80 000, в това число мотоциклети и мотопеди. За последните обаче подмяната не важи. От селскостопанската техника на подмяна подлежат табелите само на колесните трактори и ремаркетата, които се придвижват по пътната мрежа. Другите машини се регистрират в Контролно-техническата инспекция. Те имат табели, които обаче не са към КАТ.
- Колко струва подмяната и колко време отнема процедурата?
- Подмяната струва 54 лева. В това влизат заявлението, свидетелството за регистрация. С чакането, ако има опашка, би могло да отнеме около 2 ч. Трябва да отбележа, че, ако започне наплив, имаме готовност за удължено работно време.
Подготвяме писмо до превозвачите и фирми, които имат над 10 автомобили. Тези, които пътуват зад граница обаче , вече са ги сменили, защото иначе не ги пускат. 
- Къде се произвеждат новите табели и какво става със старите?
- Новите се произвеждат във фирма "БВМ" в София. Старите табели се изземват и се унищожават чрез разрязване.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

НА ПОДМЯНА ПОДЛЕЖАТ ОКОЛО 32 000 РЕГИСТРАЦИОННИ ТАБЕЛИ В ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди