изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:41 EEST
Български деца продавани законно: момче за 10 000 лири    
Новини Най-малко 20 жени в с. Камено, Бургаско, са продали бебетата си. Полицията знае за 250 случая след 2001 г.,


но никой няма представа колко е точната цифра. Схемата е отработена и цялата транзакция струва около 18 000 британски лири и отнема по-малко от седмица. Жената получава около 2000 лири за момиче и 10 000 за момче. Това разказва британска журналистка, която е направила разследване за продажбата на български бебета в чужбина. Репортажът е озаглавен "Обезпокоителният пазар на бебета в България" и ще бъде излъчен днес по радио Би Би Си, преди още да е затихнал скандалът с немския педофил, изнасял малолетни българчета за Германия.
Журналистката разказва историята на 16-годишната Мария от Бургас. Тя взела пари назаем от Сергей, които обаче не била в състояние да върне. Така че трябвало да замине с него за Гърция, за да работи и да може да му върне парите. "Той заплаши, че ще отвлече първото ми дете и ще ми вземе къщата, ако не отида в Гърция", разказва момичето. Когато пристига в Гърция, тя вече е бременна в осмия месец и Сергей предлага да продадат бебето на гръцко семейство, което иска да го осинови. Детето на Мария обаче се ражда с увреждания и семейството не го иска, така че тя се връща в България. Методът е отработен.
Мрежата действа по следния начин: жена в напреднала бременност се изкарва или насила, или по нейно желание с туристическа виза в Гърция или в някои случаи в Италия. Сводниците или организаторите обикновено са местни и познати на жената. Тя ражда в болница, където със сътрудничеството на лекар, сводника, адвокат и ново семейство, бебето се признава от приемния баща и се регистрира като негово дете. Цялата транзакция струва около 18 000 британски лири и отнема по-малко от седмица. Жената получава около 2 000 лири за момиче и 10 000 за момче.
21-годишната Роза е от Камено. Тя разказва, че била изведена насила в Гърция от свекъра си, за да работи. Там обаче той я изнасилил и тя забременяла. Той я принудил да продаде бебето. "Подписах някакви документи в болницата, но те бяха на гръцки и не разбрах нищо. Дойде един гръцки адвокат с някакви пари за мен и свекър ми ме заплаши,че ще ме пребие, ако не ги взема", разказва Роза. Парите били равностойността на 5 000 британски лири - цената на сина й, който никога повече не видяла. Тя обаче не видяла и парите повече, защото свекър й ги откраднал от нея.
"Това е бизнес, организиран, разрастващ се бизнес. Никой не може да ги спре. Познавам ръководителите им, лично познавам 20 жени в Камено, които са си продали бебетата. Те го направиха доброволно и споделям мнението им. Те искат парите, за да отгледат децата си и да имат по-добър живот", казва Роза. Изглежда невероятно, но до миналата година в България не беше незаконно да си продадеш бебето, коментира ВВС в предаване През 2004 г. влезе в сила нов закон, според който сводниците получават година затвор, а срещу майките не се повдигат обвинения. Би Би Си коментира, че тъй като процедурите по осиновяване в много страни, включително и в България, са доста затегнати, а раждаемостта като цяло пада, бебетата се превръщат в ценна стока."Където има търсене за незаконни бебета винаги ще има и осигуряване, и когато законът създава ограничения, търсиш алтернативни начини. България е страната на алтернативните начини", коментира Антоанета Георгиева, която ръководи неправителствената организация "Лице в лице" в София.
ВВС коментира още, че заедно с насилствената проституция и Разследването наподобни случаи и воденето на статистика е трудно. Едно от усложненията е свързано с факта, че почти всички от жените, които продават бебетата си, са от ромски произход. Те са по-бедни и имат повече деца. Освен това местоположението на страната, на кръстопътя за Европа, я прави чудесна, но уязвима. Митническите служители и полицаите се считат за корумпирани, съдебните преследвания са редки, а по улиците на София се убиват подземни босове.
В материала се посочва, че България трябва да се присъедини към ЕС през 2007 г. ако "преодолее проблемите". http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Български деца продавани законно: момче за 10 000 лири | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.87 секунди