изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:05 EET
Техническият гений Леонардо от село Търън си търси юрист    
Новини Търънчанинът Салимехмед от село Търън, Смолянско, стана известен на хората като Леонардо.


Пред "Всяка неделя" той се оплака, че не може сам да се справи с бюрократичната машина, тъй като няма специални знания да подготви документи, нужни за бюрото по патентоване.
74-годишният Салимехмед Майсторов (няма грешка) от село Търън търси помощ за патентоване на изобретенията му в селското и горското стопанство. Той не може да се справи с тази задача, защото е учил само до 7-ми клас, а за патентите се изискват пари и много юридически познания, предава думите на Салимехмед агенция "Фокус".
Едно от изобретенията на Леонардо от Търън е универсалният трактор за наклонени до към 30 градуса терени. Той извършва всякакъв вид операции с изключение на жътва и вършитба. Тракторът е направен като опитен образец без прикачване на инвентар. Ако се комплектова, той може да бъде пригоден и за сенокосачка, плугова система, да вади картофи.
Другата идея на Майсторов е трактор за планински район, който ще върши същите операции като първия, но ще бъде по-евтин. Салимехмед претендира, че е изобретил и два вида двигатели с вътрешно горене, които превъзхождат класическите почти два пъти по отношение на мощността и горивото. Той настоява да му се помогне и тях да ги патентова. Майсторов твърди, че през 1960 г. е направил роторен двигател, който не е могъл да защити, а година по-късно му бил отнет от германски инженери - специалисти.
Салимехмед е работил като автомонтьор, шофьор и в "Горубсо", Мадан. В момента е пенсионер и казва, че дарбата за изобретенията му е дадена от Всевишния и той е отговорен пред него. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Техническият гений Леонардо от село Търън си търси юрист | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди