изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:56 EET
НОВО УНИЖЕНИЕ НА ДОБРУДЖАНЦИ    
Здраве

НОВО УНИЖЕНИЕ НА ДОБРУДЖАНЦИ - ДЕЦА С ТРИ ВИДА ЗАБОЛЯВАНИЯ ЩЕ БЪДАТ ОСВИДЕТЕЛСТВАНИ ВЪВ ВАРНА?!



Деца от Добрич с три вида заболявания - психични, белодробни и очни, вече ще бъдат освидетелствани от ТЕЛК във Варна. Това съобщи вчера д-р Парешка Попова - педиатър в ТЕЛК в Добрич, по време на среща с родители с деца с увреждания. Срещата бе организирана от община Добрич, дирекция "Социално подпомагане" и асоциация "Детско сърце". На нея специалисти разясниха промени в законодателството от началото на годината.

Д-р Попова обясни, че промяната в освидетелстването на децата е във връзка с новия Закон за здравето. Стана ясно, че ако едно дете има няколко увреждания и едното от тях е психично, очно или белодробно, за него ще се произнася ТЕЛК във Варна, а останалите - от ТЕЛК в Добрич. За окончателното експертно решение ще се сборудават процентите за всяко едно увреждане, дадени от двете комисии. Според майка на дете с увреждане, това би било безкрайно неудобно за родителите. Д-р Попова разясни и редът и условията за освидетелстване на деца от ТЕЛК, тъй като от началото на годината детската комисия - РЕЛКК, не съществува.

На срещата директорът на дирекция "Социално подпомагане" Магдалена Миткова и началникът на отдел "Закрила на детето" представиха новия Закон за интеграция на хората с увреждания и Наредбата за освобождаване от винетна такса за хора с трайни увреждания. Стана ясно, че по закона децата могат да кандидатстват за няколко вида добавки. Една от тях е за балнеолечение, тя се отпуска веднъж в годината и е в размер на 120 лева. Иванка Шопова - началник отдел "Здравеопазване и социална политика", представи социалните услуги, които предлага общината. Родители поставиха проблема с недостатъчния брой помещения в Центъра за деца със специални нужди - от 0 до 7 години. Капацитетът му бе намален при изграждането на Дневен център за деца със специални нужди /от 7 до 18 години/. И. Шопова каза, че има идея за пребазиране на част от дневния център, за да се разширят помещенията на звеното за по-малките деца. Тя се ангажира, че ще запознае с проблема, поставен от майките, кмета Детелина Николова и ресорния зам.-кмет Ваня Балчева.

В НДТ очакваме реакцията на Общинския съвет на Добрич и се надяваме тя да изпревари тази за домашните кучета!

 


Сходни връзки

НОВО УНИЖЕНИЕ НА ДОБРУДЖАНЦИ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НОВО УНИЖЕНИЕ НА ДОБРУДЖАНЦИ
Автор: Anonymous да 2005-02-25 @ 00:41 EET
Е и какво се унижават толкоз,по-добре да си подобрят диагностичните способности!Не всичко е Грип или простуда!
НОВО УНИЖЕНИЕ НА ДОБРУДЖАНЦИ
Автор: Anonymous да 2005-02-25 @ 14:45 EET
Много точно е заглавието като би трябвало да се добави и " ... от поредицата многогодишни унижения от власт имащите включително и от депутатите - добруджанци. Докога добруджанци ще бъдат считани за забравени от бога и царя НАРОД ?!. Навярно докато мълчим и търпим националната безотговорност и предателство на всички икономически , социални и интелектуални нива. Дали по примера на онези наши прадеди , които взеха Кобурга за цар , Добричлии си сложиха Плевенска издънка за КМЕТ, макар ,че управлява мъжа и. Стани стани юнак Добруджански издънките ментърджииски прогони.!!!!!!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди