изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:01 EEST
Папата опериран. Пак ровят прашни архиви за българска следа    
Новини В нощта на четвъртък срещу петък на папата бе направена успешна трахеоктомия. Папата се чувства добре след операцията.


Половинчасовата операция е била успешна, но не са преминали рисковете от следоперационни усложнения. При трахеотомия се прави отвор в трахеята, за да може пациентът да диша. Затрудненията в дишането на папата не са причинени само от упорития грип, заради който папата за втори път влиза в болницата "Джамели" в Рим, но и заради напредващата му Паркинсонова болест. Комбинацията от различни заболявания е основната заплаха за здравето на 84-годишния папа.
Междувременно, в Италия започва ново разследване по българската следа в атентата срещу главата на римо-католическата църква. Ден преди Йоан Павел Втори да влезе отново в болница, италианските служби съобщиха, че започват ново разследване на атентата срещу него. Повод за това им дал документ на КГБ, предаден от чехословашките тайни служби, който разкривал план за физическото отстраняване на новоизбания по онова време папа "в случай на необходимост", пише католическият вестник "Авенире".
Копие от документа, изпратено до чехословашките служби (както и до тайните служби на "братските" страни) разкривало план за действие след избирането на кардинал Войтила за папа.
След падането на комунизма Службата за разследване на престъпленията на комунизма в Прага открила документа, но не го публикувала заради деликатната тема, а го изпратила на тогавашния президент Вацлав Хавел.
В документа се говори за две операции против папата с кодови названия Погода (време) и Инфекция. В тях се набелязват редица мерки за дискредитиране на католическата църква, включително дезинформационни кампании и подривни дейности. В случай че това се окаже недостатъчно, за да се неутрализира влиянието на папата поляк върху комунистическите страни, документът е разглеждал и евентуалното му физическо отстраняване.
В новата си, пета по ред книга "Памет и идентичност" (която излезе тази седмица в тираж 300 000 и ще бъде преведена на 11 езика) Йоан Павел Втори споменава за атентата на 13 май 1981 г., извършен от терориста Али Агджа. Той за първи път споделя, че Агджа е действал по поръчка на сили от идеологически режими. Папата нарича Агджа професионален убиец и споделя, че не можел да си обясни как той не успял да го убие с точните си изстрели.
Тези пасажи бяха достатъчни, за да накарат големите италиански медии да апелират за преразглеждане на фактите и следствието.
Италианска парламентарна комисия, създадена за разследване на действията на КГБ в Италия, ще се заеме с атентата, съобщи за радио "Дойче веле" президентът на комисията Паоло Гудзанти.
"Ще започнем разследването, търсейки връзка между някогашната КГБ и атентаторът Мехмед Али Агджа", заяви Гудзанти, без да крие убеждението си, че зад турския терорист и атентата стояли съветските тайни служби.
Италиански магистрати години наред търсиха свидетелства в архивите на Москва, Берлин и София, но не намериха нищо съществено, което да потвърждава тази теза. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Папата опериран. Пак ровят прашни архиви за българска следа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди