изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:45 EEST
Дондуков 1 се спазари с Дондуков 2 за девет посланика    
Новини Съветникът по военните въпроси на президента Георги Първанов ген. Михо Михов ще бъде новият български посланик в Република Македония.


Още преди месец съм си подал молбата за уволнение. Все още имам пет години до пенсиониране, затова ще бъда в разпореждане до шест месеца". Това заяви пред БГНЕС генерал Михо Михов на 29 октомври, когато стана ясно, че той е предложен за посланик в Скопие.
Решенията за новите посланици са взети на закрито заседание на правителството в четвъртък. Общо 9 имена ще бъдат предложени на президента за издаване на указ, пише вестник "Сега".  Депутатката от Коалиция за България Ирина Бокова ще ръководи дипломатическата ни мисия в Париж. За посланик в Белград е предложен външнополитическият съветник на Георги Първанов Георги Димитров. Директорът на протокола на президентството Атанас Павлов ще ръководи дипломатическата мисия в Швейцария.
И тримата са дипломати от кариерата със значителен опит. Георги Димитров е работил в мисиите на България към ООН в Ню Йорк и в Женева, Атнас Павлов - като посланик във Виена, а Ирина Бокова е била заместник министър на външните работи по европейската интеграция през 1995-96 година, когато България подаде официална молба за пълноправно членство в ЕС.
Според възприетата практика на взаимоотношенията между президенство и правителство в тази свръхважна за всеки български политик и чиновник сфера, договорката между двете страни на улица "Дондуков" вече е постигната и проблеми с издаването на указите от президента няма да има. За този "посланически набор" обаче преговорите отнеха рекордно дълго време и продължиха почти през целия мандат на Първанов и Сакскобургготски. Остават все още неизяснени и ключови назначения като в посолството в Москва, например, където посланик Илиян Василев започва седмата година от уникално дългия си мандат.
Наблюдателите припомнят, че дори президентът Желев и премиерът Виденов, политическата вражда между които беше яростна, успяха да договят дузина важни посланически назначения за по-малко от две години. Сегашното забавяне се обяснява с трудно прикривания сблъсък между огромните амбиции за посланически постове на повечето сегашни президентски съветници  и желанието на министър Паси да назначава на подобни места само близки приятели и дори роднини.
http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Дондуков 1 се спазари с Дондуков 2 за девет посланика | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди