изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:53 EEST
БСП и социолозите вече посрамени на едни избори    
ПолитикаГласовете, получени от НДСВ и “Новото време” взети заедно, са повече отколкото дадените за БСП на предсрочните местни избори в Пирдоп в събота.


В изборите за общински съветници
1577 гласа е получила коалицията на БСП, което им гарантира 7 места в местния парламент.
1266 са гласовете, дадени за НДСВ, което означава 5 общински съветници.
356 гласа са за “Новото време”, 349 гласа е спечелила партия “Евророма” - 2 съветника.
250 – за ВМРО и 122 – за партия “Българска социалдемокрация” на Александър Томов, които ще имат по 1 член на Общинския съвет. В изборите за кмет
1755 гласа е получил Цанко Цанов, кандидат на коалиция БСП, БЗНС “Александър Стамболийски 1899” и ДПС.
1422 гласа е получил Георги Симов, кандидат на Коалиция “За Пирдоп - сега”, която включва НДСВ, Партия на българските жени, ПД “Оборище”, БЗНС-НС и СДС.
393 бюлетини са пуснати за кандидата на “Новото време” Георги Лунгаров.
И тук гласовете, дадени за партиите от Либералния алианс - НДСВ и “Новото време”, са повече – 1875 срещу 1755, дадени за червения кандидат.
Припомняме предисторията на тези избори:
На 26 октомври 2003 г. на местните избори в Пирдоп кандидатът за кмет от Коалиция за България инж. Цанко Цанов печели на първия тур със 1780 гласа или с 51.43%. След него е Георги Симов от партията на Българските жени с 669 гласа или 19.32%.На 31 октомври 2003 г. Георги Симов внася жалба до Софийския окръжен съд за касиране избора на кметове и общински съветници в Пирдоп и Душанци. Мотивът на Симов е, че протоколите на ОИК за изборните резултати, представени в ЦИК, не са подписани от всички членове.
Софийският окръжен съд решава, че неподписването на протоколите на ОИК не е съществено нарушение на Закона за местните избори (ЗМИ), тъй като това не е пряко свързано с волята на избирателите. Прокурорът от Върховната административна прокуратура също дава заключение, че касационната жалба е допустима, но по същество е неоснователна.
Въпреки това, с решение № 6866 от 16 юли 2004 г. Върховният административен съд на Република България обявява за недействителен избора на кмет и общински съветници в община Пирдоп. Решението се позовава на липсата на подпис в протокола от членовете на ОИК за изборните резултати.
По силата на Заповед на областния управител на Софийска област от 21 юли 2004 г. за заместник-кмет на Община Пирдоп до встъпването в длъжност на новоизбрания кмет е определен Евгени Додов.
На 7 февруари 2005 г. Върховният административен съд оставя в сила решението на тричленен състав на съда за отмяна на Заповед на областния управител на Софийска област, с която за заместник-кмет на Пирдоп е определен Евгени Додов. Решението не подлежи на обжалване. Съдебният състав приема, че касационната жалба на областния управител е неоснователна, а тричленният състав законосъобразно е отменил заповедта. http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

БСП и социолозите вече посрамени на едни избори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди