изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:04 EET
МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ МАРТ 2005 ГОДИНА    
Времето

  Март - месечна прогноза за времето в Североизточна България, направена от метеоролога Тодор КОСТАДИНОВ, Хидрометеорологична обсерватория - Добрич



Март е последният зимен месец, а от 20 март ще настъпи и астрономическата пролет. Най-типично за целия месец е честата и рязка промяна на времето, което е свързано със смяната на сезоните. И все пак Слънцето през първия пролетен месец е по-щедро - то грее около 140 до 160 часа или два пъти повече от февруарското.

Денят продължава да расте и от 11 часа и 15 минути на 1 март нараства до 12 часа и 42 минути на 31 март. Пълнолунието е на 26 март. Слънцето навлиза в знака на Овен на 20 март и слага началото на астрономическата пролет. На 27 март е началото на лятното часово време. Типични за март са честите промени в облачност, фаза на валежи и температурни колебания. По крайбрежието все още силните ветрове са със зимен характер, морската вода е студена и това се отразява на климата по крайбрежната ивица. Температурите на въздуха обичайно са по-ниски от тези във вътрешността на областта.

Нормалната месечна температура за Добричка област е между 3,4 и 4,6 градуса, за Добрич тя е 4,1 градуса по Целзий.

През март студените атмосферни фронтове са все още със зимен характер и често причиняват рязко понижение на минималните температури, което е особено опасно за овощните дръвчета и лозовите насаждения. Средното месечно количество валежи за Добрич е 32 литра, а за областта е между 20 и 40 литра на квадратен метър. Валежите обичайно са от дъжд, но често падат и обилни снеговалежи със съществена снежна покривка и снежни виелици.

Най-много валежи през март в Добрич са паднали през 2002 година - 142,1 литра, а най-малко са били те през 1983 година - само 5,2 литра за месеца.

ПРОГНОЗАТА

Тази година средната месечна температура за март се очаква да бъде около и малко по-висока от нормалната, а месечната сума на валежите в повечето райони ще бъде по-малка от нормалната за месеца.

През по-голямата част от март се очаква да бъде предимно слънчево. В началото на месеца ще бъде студено.

През първото петдневие времето ще бъде променливо в отделни дни с превалявания от дъжд, който ще преминава в сняг. През второто петдневие времето ще се стабилизира и до края на второто десетдневие ще бъде сравнително сухо. Най-голяма вероятност за по-значителна облачност и превалявания ще има около 9 и около 15 март. Сравнително топло ще бъде около 7 и 12 март - максимални температури около 15 градуса, а студено - около 3 март - минимални температури до -10 градуса. Последната третина на месеца се очаква променливо време с най-голяма вероятност за превалявания в началото и края на десетдневието. Сравнително топло ще бъде около 26  март.

Броят на дните с валежи през месеца се очаква да бъде между 3 и 8, облачните дни ще са 7-10 на брой, а слънчевите - около 10.

Най-високите температури през месеца могат да достигнат 21-26 градуса, а най-ниските сутрешни предимно между минус 7 и минус 2 градуса.

 

 


Сходни връзки

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ МАРТ 2005 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди