изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:42 EEST
С МОДЕРЕН АПАРАТ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ОСТЕОПОРОЗА ЗА СДОБИ ДКЦI    
ЗдравеС модерен апарат - остиодензитометър, чрез който се диагностицира остеопорозата, се сдоби Диагностично-консултативен център /ДКЦ /I в Добрич, съобщи за НДТ управителят д-р Ивелин Марков.

 "С апарат за такава диагностика разполага само едно здравно заведение в града. Този обаче е съвсем ново поколение, такива има в реномираните клиники в България" - допълни той.  Достъпът до остеодензитометъра е свободен, за изследване на него не е необходимо направление, а цената е по-ниска от предлаганото досега - 15 лева, сподели д-р Блага Николова от Рентгеново отделение на ДЦК I. Тя съветва обаче такова изследване да бъде препоръчано на пациентите от специалист - ортопед или ендокринолог, който след това ще проведе и лечението.
С новия остеодензитометър се измерва костната плътност. Това става чрез съвременния високодиагностичен метод остеометрия. Според лекарите, без този апарат заболяването остеопороза не може да бъде доказано, възможно е да бъде направено чрез рентгенова снимка, но вече в напреднал стадий. Освен това, новият апарат дава възможност за прогноза на риска от счупване. Д-р Марков се обръща към пациентите да не се залъгват от ниските цени на подобни изследвания във варненски медицински центрове. "Когато чуят, че изследването струва 5 лева, трябва да знаят, че апаратурата е корейска и не е качествена" - допълни той.
Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната маса и повишена чупливост, разказа д-р Николова. То засяга 10-12 процента от населението в повечето страни и е свързано с увеличаване средната продължителност на живота и промените в начина на живот и хранене. Около 25-30 процента от жените над 65-годишна възраст получавали гръбначни фрактури. Най-честите и опасни счупвания са на гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и костите на китката, сподели д-р Николова. Специалистът обясни, че най-честите фактори за остеопорозата са генетичните фактори, полът - жените боледуват много по-често поради тежките хормонални промени, настъпващи през менозаузата. Други фактори са теглото, възрастта, двигателният режим, хранителният режим, употребата на алкохол и цигари. "Костната загуба протича безсимптомно, затова говорим за "тиха епидемия" - сподели д-р Николова. Тя допълни, че симптомите на остеопорозата са болка в най-силно засегнатите кости и фрактура при минимална травма. Според рентгенолога, основната цел на профилактиката е да се предотвратят счупванията.

 


Сходни връзки

С МОДЕРЕН АПАРАТ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ОСТЕОПОРОЗА ЗА СДОБИ ДКЦI | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.29 секунди