изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:45 EEST
Атакуват в съда квоти за прием по пол в гимназии и ВУЗ    
Образование  Присъединяването към Европейския съюз налага максимално доближаване на нашето образование до европейското, където няма квоти за прием по пол.


Според Българския хелзинкски комитет отделните квоти за момичета и момчета при приема в езиковите гимназии и ВУЗ са дискриминация, съобщи председателят на комитета Красимир Кънев пред в. "Сега". Кънев заявява, че ще заведе дело във Върховния административен съд срещу образователното министерство и срещу някои университети.
Квотите нарушават Закона за защита срещу дискриминацията и изискването за равенство между половете, обясни Кънев. Делото ще бъде заведено през юни, когато започва кампанията за кандидатстване в елитни гимназии.
"Не мога да повярвам, че в България има отделни квоти за прием на момичета и момчета. Това е една от най-големите, от най-невероятните прояви на дискриминация, за които изобщо съм чувала. И това за деца на 13-14 години, това е нечувано!", заяви преди време в интервю за вестника вече бившата еврокомисарска Ана Диамандопулу.
Не е известно дали правителството по време на преговорите за присъединяване към ЕС е поемало ангажимент по отношение на квотите. Тъй като университетите са автономни, не могат да бъдат съдени всички накуп. Дела ще бъдат заведени само срещу по-големи висши учебни заведения и Министерството на образованието и науката, обясни адвокат Илиева. Ако съдът определи изискването за квоти като незаконосъобразно, те могат автоматично да отпаднат, допълни тя.Подобни квоти няма нито в страните от Западна Европа, нито в държавите от бившия социалистически лагер, сочи проверка на Хелзинкския комитет.
Междувременно стана ясно, че ВУЗ-овете вече ще се акредитират по професионализъм, а не по специалности. Те ще получават четири възможни оценки. С “Много добра” и “Добра” гарантират легитимност за 6 години, “Задоволителна” - за 3. Получилите “Незадоволителна” оценка няма да имат право да обучават студенти, но ще могат да кандидатстват отново, след като изпълнят препоръките на Агенцията.
26 от 41 ВУЗ, сред които УНСС, НАТФИЗ и Медицинския университет, са с с изтекла акредитацията и те ще трябва да я подновят по новите изисквания.Все още не е ясен размерът на таксите, но вероятно размерът им ще е по-висок от досегашните такси с около 30%. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Атакуват в съда квоти за прием по пол в гимназии и ВУЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди