изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:51 EEST
Коалицията на Мозер, Софиянски и Каракачанов си пожела поне 33 депутати в следващия парламент    
Политика33 оранжеви рози с пожелание за 33-ма депутати в следващия парламент подари лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на Анастасия Мозер при подписване на коалиционното споразумение с БЗНС - НС и Съюза на свободните демократи (ССД) в понеделник.

Съвсем в празничния тон, лидерът на свободните демократи Стефан Софиянски гръмна шампанско за споразумението, което трите формации подготвят от една година.
Според клаузите на документа, решенията в коалицията ще се вземат само с консенсус. Лидерите бяха категорични, че са отворени към останалите партии център- дясно и са очаквали на подписването и другите двама земеделски лидери Яне Янев и Георги Пинчев, с които също се водят разговори. Те са имали и други покани, коментира лаконично главният секретар на БЗНС-НС Анастасия Мозер по повод започналата половин час по-рано среща на двете земеделски формации с лидера на СДС Надежда Михайлова на "Раковски" 134.

Надежда Михайлова не е предложила коалиция на Пинчев и Янев

Преди дни Мозер обяви като първостепенна цел на партията си обединение на всички земеделски формации.

За същото се обявиха след срещата си с Надежда Михайлова и земеделските лидери Георги Пинчев (БЗНС), Яне Янев (НС-БЗНС) и Любомир Божилов (БЗНС "Никола Петков") като очакванията им са, че до две седмици ще бъде формиран БЗНС-обединен. Мястото на Мозер е при нас, защото УС на БЗНС-НС прие със завидно мнозинство проекта за земеделското обединение, допълни Яне Янев. Не знам защо Анастасия Мозер предпочете ВМРО и ССД, но ние я очакваме, каза още той. Според Георги Пинчев обаче, земеделците най-много ще се радват на предизборно обединение на двете вече подписани десни коалиции. Главният секретар на БЗНС "Никола Петков" обаче уточни, че по време на разговора със СДС-лидера Надежда Михайлова трите земеделски формации не са получили покана за коалиция.

Миналата седмица СДС подписа предизборно коалиция с Демократическата партия на Александър Праматарски и движение Гергьовден на Любен Дилов - син.

Двете десни коалиции

Двете десни коалиция се оформиха около противниковите лобита в Столичния общински съвет (СОС) - това на Антоан Николов, сега представлявано от Гергьовден и ДП, и лобито на Общинска банка, олицетворявано от кмета Софиянски. Бизнес - конфликтите не пречат на двата лагера да постигат компромиси по определени въпроси (като разпределение на бордовете в общинските фирми) и да крепят дясната коалиция за управление на София.

На този етап и двете коалиции твърдят, че са отворени за нови партньори, но е малко вероятно да се обединят в една обща коалиция на изборите това лято.

Отделно от тях ще се явят Демократи за силна България на Иван Костов, които обявиха, че след като А. Мозер не е приела поканата им, ще участват самостоятелно на изборите.

Лидерите на ССД, БЗНС - НС и ВМРО заявиха в понеделник, че нямат намерение да сключват предизборно споразумение с НДСВ. Колкото за след изборите, Мозер отговори, че въпросът ще стои едва след вота.

24 били сигурните места в парламента

По информация на земеделци, към момента те имат сигурни поне 24 места в следващия парламент, като 11 района нямат шансове за депутат. Очаква се до 20 дни листите на коалицията да са готови.

Коалицията може да бъде разширена само при писменото съгласие на всички представени в нея политически сили. Тя се ръководи и представлява от висш коалиционен съвет, съставен от лидерите на трите партии. Всички решения се приемат с консенсус, пише в споразумението.

Анастасия Мозер уточни, че продължават разговорите за сътрудничество с други земеделски организации. Запитана възможно ли е следизборно сътрудничество с НДСВ, Мозер заяви, че коалицията се явява на изборите като алтернатива на управляващото мнозинство. Позицията на БЗНС-НС е, че това управление не е изпълнило обещанията, с които е дошло на власт, заяви Анастасия Мозер, която неведнъж е изтъквала принципните си различия със Стефан Софиянски, известен с готовността си да подкрепи втори мандат на Симеон Сакскобургготски.

Софиянски от своя страна изтъкна, че БЗНС-НС, ССД и ВМРО са първата коалиция "за", а не "против" и целта й е по-добро управление на България.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отбеляза, че целта е да участват в дясноцентристко управление и да допринесат България да стане образцова държава.

Попитана как Софиянски е спечелил доверието й, Мозер коментира, че консенсусният принцип в споразумението за нея е бил много важен.

Споразумението, което беше предложено, осигурява независимост и равнопоставеност, която не намерихме в никое друго предложение, допълни тя.

Тепърва въз основа на споразумението ще изграждаме доверието един към друг, защото спазването му ще утвърди това доверие, отбеляза Мозер, която преди месец беше готова да си подаде оставката от лидерския пост на БЗНС - НС, тъй като членовете на УС предпочитат коалиция със Софиянски. Тя обаче остана изолирана в мнението си и макар да призна, че идейно най-близко се чувства до Иван Костов, реши да подпише с лидера на ССД. Той от своя страна отбеляза след подписването, че е по-важно привържениците на трите формации и местните структури си имат доверие един на друг.

© Copyright Mediapool

 


Сходни връзки

Коалицията на Мозер, Софиянски и Каракачанов си пожела поне 33 депутати в следващия парламент | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди