изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:47 EEST
ЗАКРИВАТ ОТДЕЛЕНИЕТО НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД В ДОБРИЧ?    
ОбществоТова ще доведе до затруднения както за администрацията, така и за гражданите, коментира кметът на Добрич Детелина Николова

Поредното унижение, което ще е още една стъпка за превръщането на Добрич в глуха провинция, са замислили управляващите. След като прехвърлиха тел. 144 във Варна и решиха майки да разкарват децата си с увреждания до морската столица, за да бъдат освидетелствани от ТЕЛК, явно са преценили, че нямаме нужда и от административно отделение в Окръжния съд. Тревогата си от вероятното му закриване изрази кметът на Добрич Детелина Николова. Тя е внесла докладна в Националното сдружение на общините в Република България /НСРОБ/ срещу проект на Министерството на правосъдието за промени в Административно-процесуалния кодекс /АПК/. В промените е залегнало в страната да има 10-12 районни административни съдилища. "В момента административни отделения има към Окръжните съдилища на областните градове. Предложената промяна означава, че голяма част от тях ще бъдат закрити и един административен районен съд ще обслужва 2-3 области" - коментира Д. Николова. Без да е сигурна, тя смята, че едно от закритите административни отделения ще е това в Добрич и градът ни ще бъде обслужван от Варна. Според кмета, това ще затруднява работата както на общината, така и на гражданите.  Заради обжалването на административните актове те трябва да се разкарват до Варна. "Трудностите за населението и администрацията ще се свързани с извършването на справки по делата, представянето на доказателства и при самото явяване в съда. Това ще е свързано с много утежнения - както транспортни, така и финансови" - обясни Д. Николова. Тя допълни, че няма нито икономическо, нито правно основание за намаляване броя на административните отделения, че то не е оправдано с оглед на сега съществуващите условия - база и кадри. Безпокойството си Д. Николова е изразила и в докладна до областния управител Иван Иванов. Кметът даде примери за обема на административните актове, издадени през м.г. - 710 разрешения за строителство, 306 решения на Общинския съвет, 511 наказателни постановления и др. На заседанието на НСРОБ станало ясно, че останалите градоначалници в България не са запознати с готвената промяна. Д. Николова сподели, че я е забелязала в мъничка колонка в централен вестник. Тя разбрала, че мнение за предстоящото закриване на административни отделения било искано само от Окръжните съдилища в България.
НСРОБ е изпратило становище срещу закриването на административните отделения в областните градове до Министерството на правосъдието и до вносителя.
НДТ се обърна за коментар към Росица Жекова - началник на административното отделение на Окръжния съд в Добрич. Тя разказа, че проблемът е бил обсъждан в разговор с Д. Николова и  се радва, че кметът е приел нещата присърце и се е застъпил. "Създаването на 10-12 регионални административни съдилища би означавало, че такова ще има във Варна и шансовете на Добрич са много малки. В момента в отделението в града ни, създадено преди 6-7 години, работят четирима души, които са крайно недостатъчни" коментира Р. Жекова.

 


Сходни връзки

ЗАКРИВАТ ОТДЕЛЕНИЕТО НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД В ДОБРИЧ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.30 секунди