изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:53 EEST
БЕЗ НИТО ЕДИН ГЛАС "ПРОТИВ" ОбС ПРИЕ БЮДЖЕТА НА ДОБРИЧ    
ОбществоТой ще е в размер на 29 873 554 лева. Три пъти повече средства за капиталовите разходи за 2005 г. Няма да се събират пари от родителите за дохранване на децата в детските градини

С 28 гласа "За", 10 - "Въздържал се" - на съветници от Коалиция за България, и нито един "Против" вчера бе приет бюджетът на община Добрич за 2005 г. Както НДТ писа, той е в размер на 29 873 554 лева. При представянето на проекта за бюджет кметът Детелина Николова подчерта, че бюджет-2005 е продължение на изпълнението на приоритетните задачи в управлението на общината - подобряване на градската инфраструктура, подкрепа на малкия и среден бизнес и прозрачност и достъпност в управлението. Стана ясно, че планираните приходи, заедно с преходния остатък и средствата от облигационния заем, дават възможност разходната част на бюджета да бъде увеличена с 24,5 процента. Д. Николова посочи, че са предвидени три пъти повече средства в сравнение с м.г. за капиталови разходи и ремонтни работи, увеличен е бюджетът на Областния психодиспансер, заделени са 200 000 лева, за да се прекрати събирането на пари от родителите за дохранване на децата от детските градини.
Не бяха направени промени по проекто-бюджет на кмета на Добрич Детелина Николова с изключение на малки корекции, предложени от Постоянната комисия по бюджет и финанси, които бяха приети от вносителя. Председателят на комисията Тодор Димитров предложи да бъдат завишени средствата, предвидени за издръжката на Клубовете на пенсионерите и на хората с увреждания, сумите за безплатен превоз на пенсионери до Гробищния парк, за поевтиняване на картите за градски транспорт за хората от третата възраст над 70 години и учащи се и за безплатни карти на хора с увреждания. Прие се средствата да се увеличат с 14 500 лева, като сумата бъде взета от предвидения резерв.
Лидерът на БСП Ясен Пенчев зададе няколко въпроса във връзка с разходи на общинската администрация за м.г., за такса "битови отпадъци" и за облигационния заем. Финансовият зам.-кмет на Добрич Иван Колев подчерта, че уважава Я. Пенчев като специалист по бюджета и няколко пъти му обяснява защо има разлика в гласуваните при актуализацията на бюджета за м.г. на 30 ноември и уточнените от кмета планирани разходи за командировки, за външни услуги и др. И. Колев цитира решение на ОбС от 16 март 2004 г., което дава право на кмета да прехвърля средства от дейност в дейност, от параграф в параграф, но спазвайки общия размер на разходите. По отношение на въпроса за такса "Битови отпадъци" финансовият зам.-кмет  сподели, че той вече е станал общоградски, поставян е многократно при публичните обсъждания на бюджета, дори от младежи, които обаче са разбрали отговора. И. Колев каза, че неизразходваните суми за тази такса са залегнали в преходния остатък и ще бъдат насочени само за почистване. 990 000 лева е общата сума, която трябва да се плати през тази година по обслужването на облигационния заем, каза още И. Колев.
Преди да гласуват бюджета на Добрич за 2005 г. и изпълнението на бюджета за м.г., съветниците приеха актуализация на Общинската програма за опазване на околната среда. На общината е необходима по-агресивна политика за популяризиране възможностите на бизнеса в Добрич и вече се работи в тази посока, каза зам.-кметът Галина Митева при обсъжданията на предложената актуализация на Общинския план за развитие. Приоритетите в него са подобряване на инфраструктурата, подобряване на инвестиционния климат и подкрепа на малкия и среден бизнес, повишаване качеството на работната среда, прозрачно и ефективно управление и стабилизиране на социалните процеси, подготовка за присъединяване към ЕС.
Най-много дебати по време на сесията предизвика приемането на програмата за капиталови разходи за 2005 г. Не бяха приети предложенията на двама съветници от Коалиция за България средствата за газификация на административната сграда на Центъра за защита на природата и животните /ЦЗПЖ/ да бъдат пренасочени за газификация на читалище "Йордан Йовков" или ЦУТНТ. Камелия Койчева подчерта, че в сградата на ЦЗПЖ се намира и зеленото училище и е невъзможно да се работи при ниски температури. Отхвърлено бе и предложението на арх. Емилия Добрева да не се заделят средства за изграждане на паметника на Кирил и Методий, както и предложението на Веселин Бончев 15-те хиляди лева, предвидени за изработване и монтаж за градски часовник, да отидат за паметника. Към предложената програма за капиталови разходи бе допълнено да бъдат изразходвани средства за изготвяне на планове за газификация на трите спортни зали в Добрич и за проектиране на ремонт на стадион "Дружба". По време на дебатите председателят на ПК по бюджет и финанси Тодор Димитров сподели мнението си, че голяма част от въпросите могат да бъдат обсъждани на заседанията на комисии, а не на сесия да има такъв рояк от предложения. Председателят на ОбС д-р Мирослав Попов подкрепи мнението му, като коментира, че предложенията заливат общинските съветници като манна небесна, но по време на заседанията, което не дава възможност за сериозното им обмисляне.

 

 


Сходни връзки

БЕЗ НИТО ЕДИН ГЛАС "ПРОТИВ" ОбС ПРИЕ БЮДЖЕТА НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди