изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:11 EEST
РФИ: Милиардерът Стив Фосет преполови околосветската си обиколка    
По светаПариж. На борда на своя самолет “ГлоубълФлайър” американският милиардер Стив Фосет е преполовил някъде над Китай околосветската си обиколка, която той смята да направи за по-малко от 80 часа и така да постави рекорд.

Той имаше известни проблеми с GPS системата, но надеждата да кацне навреме утре сутринта местно време в САЩ, откъдето излетя, се запазва. Кристиан Соти от РФИ с още подробности:
“ГлоубълФлайър” лети на височина над 13 хиляди метра и сърфира безпроблемно по прочутите “джет стрийм” – силните ветрове, които духат във високите слоеве на атмосферата със скорост, която достига понякога над 300 км/ч. Това обаче е добър знак, защото някои не виждаха как ултралекият самолетът ще издържи на тези по-скоро бурни ветрове, които духат от запад на изток и без които на “ГлоубълФлайър” ще му е доста трудно да завърши околосветската си обиколка само с помощта на горивото, което носи и което не е достатъчно за прелитането на почти 37-те хиляди километра на маршрута. Но предизвикателството не е само технологично, но и човешко, тъй като Стив Фосет трябва да остане буден през цялото време. Наистина, ниската температура извън пилотската кабина не благоприятства заспиването, но американецът все пак се оплаква, че му е много студено на краката. Към това се прибавят и малките технически проблеми като например временната повреда на GPS системата, която му позволява да знае с точност къде се намира и в коя посока се движи. За щастие тази повреда бе временна, но тя принуди милиардера да пилотира на око продължително време. Във всеки случай като лети на моменти с 600 км/ч с единствения си реактивен двигател Стив Фосет има големи шансове да спечели облога”.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

РФИ: Милиардерът Стив Фосет преполови околосветската си обиколка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди