изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:25 EEST
Долината на тракийските царе ще се конкурира с фараоните    
Култура На 3 март, националния празник на България, стартира проектът за създаване на "Долина на тракийските царе" в Казанлъшко.


Гробниците край Казанлък стават световен туристически център като Акропола в Гърция и пирамидите в Египет, съобщи БНР. Това е първият мащабен проект, който обединява културното наследство на страната с нейните туристически приоритети.
През лятото на 2004 г. бяха направени редица сензационни находки при разкопки в района на Шипка и Казанлък. Разкритите гробници и храмове в долината са 12. (В една от тях беше открита и златната маска на тракийския владетел Терес).
Днес премиерът Симеон Сакскобургготски обяви старта на преобразяването на гробниците край Казанлък в световен туристически център по подобие на Долината на фараоните в Египет и Акропола в Гърция. Правителството осигурява 3,2 млн. лв., с които ще бъде изградена основната инфраструктура в района. Сега до гробниците води само полски път. Ще се реставрират и консервират археологическите находки.
В цялата страна се отслужват молебени и панахиди в памет на загиналите войни за Освобождението на България. Поднасят се венци и цветя, в много градове на страната се организирани спортни състезания и тържествени концерти.
Преди 127 години на 3 март 1878 г. българската държава възкръсва след пет века господство на Османската империя. Това става възможно с подписването на мирния договор в Сан Стефано, поставил края на Руско-турската освободителна война от 1877-78 г. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Долината на тракийските царе ще се конкурира с фараоните | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди