изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:24 EEST
Всяка друга дата в новата ни история е следствие на 3 март, каза Божидар Димитров    
КултураСофия. На 3 март е възстановена държавната независимост на България, това е датата, от която започва да съществува държавата България с точно определени теротории и население, заяви пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Никаква друга дата не би могла да бъде основание за национален празник, тъй като всяка следваща е следствие от 3 март - 6 септември, Деня на Съединението, и 22 септември, обявяването на Независимостта на България.
България не беше освободена в границите, които ние смятаме, че са наши естествени гранци, но кой е казал, че това трябва непременно да стане, попита проф. Димитров и припомни, че нито една държава не е освободена в днешните си територии - нито Гърция, нито Сърбия, а те също празнуват тези дни като свои национални празници. “Оттук нататък дело на политиците е, използвайки мощния лост на държавността да постигнат национално обединение, че дори и нещо повече – да добавят още територии. Това някои го направиха, други - не. Но никоя държава не е реализирала националния си идеал такъв, какъвто си го представя” каза Божидар Димитров. Той даде пример с Гърция, която загуби Мала Азия, населена с повече от 2.5 млн. етнически гърци.
“Още един малък мит е, че България е получила държавна независимост само от Русия. Решението за държавна независимост е взето от всички Велики сили в Европа на Цариградската конференция, която се състои в края на декември 1876 г. и това е вследствие на нашата заявка за независимост, направена чрез Априлското въстание. Отказът на Турция да изпълни решенията на Цариградската конференция довежда до промяна на границите в Европа и поява нови държави. Така че решенията на Европа са изпълнени по военен път със съгласието на Великите сили”, обясни проф. Божидар Димитров.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Всяка друга дата в новата ни история е следствие на 3 март, каза Божидар Димитров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди