изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:36 EEST
Храм-паметникът "Рождество Христово" на Шипка е действаща църква    
Общество Плановете на новото църковно настоятелство и Старозагорската митрополия са амбициозни - да превърне храма и сградите, които притежава, в манастир.

От вчера бившият софийски църковен служител Живко е монах и архимандрит на храм-паметника "Рождество Христово" на Шипка. Монахът прие каноничното име на един от най-уважаваните предстоятели на храма - отец Сергий. Новият архимандрит смята да превърне паметника в действаща църква, в която да се провеждат служби, венчавки и кръщенета, и в манастир. Той ще се помещава в сградите на църквата, които са построени заедно с храма.

За bTV Архимандрит Сергий заяви: "Няма да бъде духовно училище, ще бъде манастир, с няколко монаси, те ще се върнат, той е бил строен някога за духовна семинария, но не е осъществен."

През годините храмът е бил стопанисван от различни институции. Бил е и санаториум за болни от силикоза. След октомврийската революция през 1917 година тази сграда е приютявала и белогвардейски емигранти.

Досега сградата е стопанисвана от министерството на културата и както църквата и земеделските земи, трябва да бъде предадена на Старозагорската митрополия.

В една от постройките музеят е настанил и фондохранилището си.  http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Храм-паметникът "Рождество Христово" на Шипка е действаща църква | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди