изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:52 EEST
Редник Гърди Христов Гърдев е загинал при нападението срещу български патрул в Ирак    
Новини Хамза. Български военнослужещ е загинал при нападението срещу патрул в района на град Хамза, разположен на около 50 км от Дивания, в провинция Кадисия, съобщиха за Агенция “Фокус” от полското командване на многонационалната дивизия.

В 18.45 ч. българско време, е бил обстрелян с леко стрелково оръжие наш патрул, който се е движил по южната част на пътя “Тампа” на 40-45 км. от база “Еко”, потвърдиха за “Фокус” от Министерството на отбраната. При обстрела е бил тежко ранен редник Гърди Христов Гърдев, картечар от І –ви взвод на І-ва рота на Четвъртия пехотен батальон на Българската армия. По-късно, въпреки оказаната му спешна медицинска помощ, редник Гърдев е починал.
Ръководството на Генералния щаб на Българската армия е в постоянна връзка с командването на нашия контингент, непрекъснато анализира обстановката и взима мерки за гарантиране на сигурността на личния състав на контингента, допълниха от Министерството на отбраната.
Поставена е задача на Военновъздушните сили да извършат извънреден полет за транспортирането на тленните останки на редник Гърдев от Ирак.
За инцидента са информирани президентът Георги Първанов и премиерът Симеон Сакскобургготски.
http://www.focus-news.net

Агенция "Фокус"
Инциденти с българските контингенти в Ирак:
Първият инцидент с български контингент в Ирак е на 24 август 2003 година в Кербала, когато наш патрул попада в засада с взривно устройство. Пет дни по-късно първи базов лагер "Индия", е атакуван с РПГ.
Други два инцидента има през септември 2003 година. На 17-и неизвестни лица откриват огън по един от българските контролни постове, на 29-и е атакуван патрул, извършващ обход в т. нар. зона за отговорност. На 6 октомври терористи атакуват с РПГ втория български лагер - "Кило".
За първи път български военнослужещ е леко ранен на 12 октомври, когато автомобил с четирима иракчани не спира на контролен пост. Леко контузен е редник Стефанов от Втора пехотна рота.
На 17 октомври български патрул за първи път влиза в престрелка с иракчани, открили огън по местни полицаи.
На 22 ноември автомобил се опитва да прегази наши военнослужещи, които са принудени да стрелят по нарушителите. На 23 ноември от два преминаващи автомобила е открит огън срещу български патрул.
Най-сериозният инцидент е на 27 декември 2003 година, когато база Индия е атакувана.
Атаката срещу българите започва в 12.45 часа и продължава до 13.00 часа. Извършени са три координирани нападения, от самоубийци с коли-бомби, станали за 15 минути между 12:45 и 13.00 часа местно време.
Кола-цистерна пробива загражденията и се взривява, в резултат на експлозията загиват петима български военнослужещи. Други 27 души от нашия контингент са ранени и са настанени в болница.
Загиналите са командир на рота сержант Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, старши-лейтенант Николай Саръев.
На 16 януари 2004 заминава първата рота на втория ни батальон.
Вторият батальон заминава за Кербала в непълен състав, 62-ма души се отказват от мисията.
На 16 февруари командирът на втория български батальон подп. Наско Люцканов е сменен със заповед на министър Свинаров с 39-годишният подполковник Петко Лилов.
На 22 февруари 2004 г. български войник в Кербала е леко ранен при автомобилна катастрофа. Инцидентът става към 6,30 часа сутринта. Автомобил на българския батальон се сблъсква с автобус, който не спира след подаден сигнал. Старши сержант Христов получава леко натъртване в областта на гръдния кош. Четирима иракчани са ранени при катастрофата.
На 4 април 2004 г. в 20.40 ч. (българско време) по време на патрулиране в Кербала български патрул е обстрелян от засада с автоматично оръжие от близките сгради. Българските военнослужещи отговарят с масиран огън. Леко ранен в лявото рамо е редник Ненко Петков Котов.
В ранните часове на 5 април, български и полски военнослужещи заедно с бойци от иракските сили за самоотбрана водят бой в централната част на град Кербала, където бойци от “Армията на Махди” на Муктада Садр правят опит да превземат кметството и да освободят затворници от полицейския участък в града.
Около 15.00 часа българско време на 6 април, при изпълнение на поставена задача за оценка на обстановката в един от кварталите на Кербала, български, полски и американски военнослужещи, завръщащи се към лагера на полската бригада, попадат на засада. В резултат на обстрела са ранени трима български военнослужещи.
Около полунощ на 7 април български и полски войници са атакувани. Сред войниците на коалицията няма жертви, но 9 от нападателите са убити и 20 са ранени. Нападението продължава до зазоряване. Нападателите използват автоматично оръжие, гранатомети и леко стрелково оръжие.
В отговор на българско искане за подкрепление на 8 април в Кербала са изпратени 120 американски войници.
Същият ден шиитските бойци на радикалния духовник Муктада Садр поставят ултиматум на окупационните сили да напуснат свещения град Кербала, където на 11 април ще се проведат религиозни чествания, свързани с празника Арабийн. Шейх Хамза ал Таи, началник на кабинета на Муктада Садр, заявява, че неговите бойци са готови да направят подарък на имам Хюсеин, като изчистят иракската земя от окупационните сили. Но по думите на генерал Едвард Грушка, командващият полско-българската бригада в провинциите Кербала и Бабил не може да има преговори с привържениците на Муктада Садр.
Същият ден има обстрел с минохвъргачки, гранатомети и леко стрелково оръжие срещу полицейското управление и сградата на кметството, които се охраняват от два български взвода и продължават да бъдат единствените обществени сгради в Кербала, непревзети от бунтовници.
Към 22,20 часа, местно време, българският лагер “Кило” отново е подложен на минохвъргачен обстрел. Атаката е отразена без пострадали и ранени от българска страна. Към 1.00 часа през нощта кметството е обстрелвано с минохвъргачки. В резултат на съвместните усилия на българските и американските войници всички атаки са отразени. Няма пострадали и ранени и загуби на бойна техника.
От 9 април българският батальон вече охранява само сградата на кметството в Кербала, тъй като полицейският участък е опразнен. Армията на Махди - милициите на Муктада Садр окончателно разбиват всички отряди на иракската гражданска отбрана в Кербала. Полските и българските военни патрулират само из покрайнините на Кербала и охраняват конвоите, с които пристигат смените на войници за охрана на Кметството. Сградата се охранява съвместно от български и американски военнослужещи.
В нощта на 15 срещу 16 април с леко стрелково оръжие са обстрелвани български военнослужещи, патрулиращи в близост до база "Кило", както и самата база.
На 22 април, след среща с румънския си колега ген. Михаил Попеску, началникът на ГЩ на БА ген. Никола Колев съобщава, че в близките 10 дни 23-ма български военнослужещи от Кербала ще бъдат върнати в България. По думите му 8 от тях си идват по преценка на командирите и психолозите,за да се лекуват от боен стрес. Един боец е отзован дисциплинарно, а още един заради здравословни проблеми.
Останалите 13 военни прекратяват договорите си по собствено желание.
На 22 април в 5,30 часа сутринта базата на българския контингент “Кило”, отново е подложена на минометен обстрел. Няма пострадали български военнослужещи. Няма попадения и поражения в базата.
Отново на 22 април в 22.18 часа, местно време база “Кило” е атакувана от автомобил с гранатомет, като в същото време по базата са изстреляни и няколко мини. Няма пострадали военнослужещи и не са нанесени материални щети.
През нощта в 2.00 часа, местно време е обстрелвана с мини сградата на кметството и полицейското управление. Няма пострадали военнослужещи.
На 23 април около 11.00 ч. (българско време) в Кербала избухва престрелка между силите на коалицията и милициите на радикалния шиитски духовник Муктада Садр. Петима шиитски бойци, четирима цивилни иракчани и ирански поклонник са ранени при престрелката в Кербала.
На обектите, които се охраняват от българските военни в Кербала няма престрелка.
На 23 април при престрелка в Кербала е ранен в главата старши сержант Димитър Иванов Димитров, който по-късно умира от раните си. Инцидентът става в 11.50 часа при завръщане от изпълнение на задача по охрана на кметството на град Кербала. Български военнослужещи попадат на засада и са обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие. Поразен е транспортният автомобил ЗИЛ-131. Българските военнослужещи отвръщат на огъня. На старши сержант Димитър Димитров е оказана незабавна медицинска помощ на място, след което е транспортиран в база “Джулиет”. В 12.55 часа той е евакуиран с вертолет във военнополева болница. Поставен е на командно дишане, но по-късно умира от раните си.
На 25 април президентът Георги Първанов и началникът на Генералния Щаб на БА Никола Колев посещават изненадващо Кербала. Във военната база “Кило” президентът Първанов разговаря с главнокомандващия на многонационалната дивизия в полската зона за сигурност.
С полета, с който се завръща Георги Първанов от Ирак се завръщат и осем български военнослужещи, които са от групата, охранявала полицейския участък в Кербала, по време на най-интензивните нападения.
В нощта на 25 срещу 26 април български войници в база “Кило” са подложени на ракетен обстрел.
На 29 април заместник-министърът на отбраната Илко Димитров оповестява, че 44 български военнослужещи в Ирак са подали рапорти с искане да се завърнат в България.
На 2 май командирът на многонационалната дивизия "Център- Юг" в Ирак генерал-майор Мечислав Бенек награждава в база "Джулиет" старши лейтенант Божидар Бойков, лейтенант Росен Канатлиев и лейтенант Стоян Киров с плакет, медал и предметна награда. Българските офицери са удостоени за проявен героизъм и отлично изпълнение на служебните си задължения.
Ден по-късно от Кербала се завръщат 24 военнослужещи от състава на контингента.
В нощта срещу 5 май батальон от американски войници е разположен в Кербала. Американците извършват операция по прочистване на града от бунтовници. По време на сраженията са убити трима иракчани, 9-има са ранени. Това става при престрелка между българските и американски бойци с милициите на Муктада Садр.
На 15 май база "Кило" е обстрелвана около 02.30 ч. местно време с минохвъргачки. Няма пострадали военнослужещи и нанесени материални щети. На 1 юни дванадесет военнослужещи от контингента, подали рапорти за предсрочно прекратяване на мисията, се завръщат в България.
На 11 юни около 22.15 часа по време на патрулиране край български патрул, недалеч от входа на база "Кило избухва самоделно взривно устройство. Сред военнослужещите няма пострадали.
На 28 юни по време на патрулиране български рейнджъри откриват две самоделни взривни устройства, по пътя от град Ал Хиндия, до полската база "Лима" и по маршрута от Ал Хиндия до град Ал Гарби.
На 24 юни трети пехотен български батальон заминава за Ирак.
На 13 юли вечерта се завръща последната група от втория български пехотен батальон. Същия ден от МО съобщават, че третата последна група от третия български батальон в Ирак е пристигнала в Кербала и се е заела със задачите по ротирането.
На 2 септември 2004 година около 21.45 часа местно време патрул от третия български контингент е атакуван от засада. При престрелката леко ранен от осколка в носа е редник Петър Каназирев.
На 27 септември база “Кило” е подложена на минометен обстрел. Три мини се взривяват около и в двора на болницата, която се намира на 30-50 метра от „Кило". При инцидентът няма пострадали български войници.
На 3 октомври иракски камион се блъска в български бронетранспортьор в Кербала. При сблъсъка няма пострадали.
На 11 октомври 2004 г. трима военнослужещи от българския военен контингент в база “Кило” в Кербала са леко ранени при минометен обстрел. Ранените военнослужещи са сержант Милен Евгениев Николов, зам.-командир на взвод, редник Петър Димитров Ковачев, мерач на картечница, редник Станислав Иванов Мишинов, автоматчик. Няма опасност за живота на военнослужещите, а нараняванията са в областта на крайниците на тримата.
Говорителят на многонационалната дивизия “Център-Юг” във Вавилон лейтенант-полковник Артур Домански заявява тогава за Агенция “Фокус”, че три мини са паднали вътре в самата база.
На 24 октомври са ранени четирима български военнослужещи. Инцидентът става, когато военен конвой се връща от Хила в Кербала. На един от контролните пунктове при влизането в града се взривява устройство, поставено в камион. Старши сержант Владимир Пашов умира, в следствие на силна кръвозагуба, докато е транспортиран от полската база “Лима” за Багдад.

Агенция “Фокус” припомня:
С решение на Народното събрание от 29 май 2003 г. се разрешава участието на Република България в четвъртата фаза на операцията в Ирак - "Стабилизиране и възстановяване" и изпращането и разполагането на пехотен батальон от Българската армия, с обща численост до 500 военнослужещи с необходимото въоръжение, бойна техника и боеприпаси, включително последващо снабдяване с бойна техника и боеприпаси, както и техника за логистично и комуникационно осигуряване за срока на операцията на коалиционните сили и под централното командване на САЩ и командването на Многонационалните съвместни опперативни сили.
В началото на август за Ирак заминават 478 български военнослужещи от Първи пехотен батальон - 69 офицери, 109 сержанти и 300 кадрови войници,сред които 13 жени. Българският контингент е включен в състава на многонационалната дивизия "Център-Юг" под полско командване със задачи да осигурява реда и да подпомага възстановяването на граждански обекти в района на гр. Кербала.
През шестте месеца, в които българските военнослужещи от Първия пехотен батальон изпълняват своите задачи, те изминават над 400 000 км, обезвреждат над 2 200 боеприпаса, имат над 200 контролни поста, ескортират над 900 конвоя, патрулите са хиляди. Освен патрулиране, ескортиране и охрана, военнослужещите от Първи пехотен батальон в Кербала изпълняват и задачи по подпомагане на местното население. С тяхна помощ са възстановени над 40 обекта в района на град Кербала и околните селища за подобряване на електрификацията, водоснабдяването, образованието и спорта. Сред най-важните възстановени обекти са: болницата "Ал Хусеин" , училищата "Ал Хор", "Ал Ршад", "Ал Бахджа", "Ал Тахадум", детската градина "Сумер", градският стадион в Кербала, сградата на електроразпределението в град Ал Хиндия. Изградени са два водни кладенеца в град Аин Ал Тамур /Извор на фурмите/. Кладенците са с няколко каптажа и подпомагат основния поминък на населението - отглеждането на фурми.
За усилията по подпомагане бита на местното население първият български контингент е получил положителна оценка от ръководителя на американската администрация в Ирак Пол Бремър. Тази дейност е отразена и в иракските медии, а в училище "Ал Хор" местната управа е поставила паметни плочи с благодарност към българските воини. С благодарствено писмо към нашите военнослужещи се е обърнал и министърът на здравеопазването в Ирак.
На 30 януари 2004 г. в Кербала се проведе официална церемония по ротацията на Първи с Втори пехотен батальон.
През юли 2004 г. се състоя ротацията на Втори с Трети пехотен батальон от Българската армия в Ирак.
През ноември 2004 г. Трети пехотен батальон се премести в нов район - база "Еко", град Ад Диуания, провинция Ал Кадисия.
С помощта на българските военнослужещи от Първи, Втори и Трети пехотен батальон в провинция Кербала са реализирани гражданско-военни проекти на приблизителна стойност 2 500 000 долара. Проектите са за възстановяване на училища, детски градини, болници и инфраструктурни обекти.
През 2004 година българските военнослужещи са дарили хранителни продукти и един тон бутилирана минерална вода на два дома за стари хора в гр. Кербала; по повод Празника на детето - 1 юни, са дарили играчки за деца на лечение в болницата в гр. Кербала, а в началото на учебната година - тетрадки, учебни помагала, футболни топки и други спортни принадлежности за учениците.
През декември 2004 г. с тържествена церемония в база "Еко", град Ад Диуания, бе предадена зоната за отговорност в Ирак от Трети на Четвърти български пехотен батальон.

Загиналите българи в Ирак:
Командир на рота сержант Георги Качорин - 23 април 2004 г.
Младши сержант Антон Петров - 23 април 2004 г.
Командир на отделение, старши сержант Иван Инджов - 23 април 2004 г.
Редник Свилен Киров – мерач - 23 април 2004 г.
Старши-лейтенант Николай Саръев - 27 декември 2003 г.
Старши сержант Димитър Иванов Димитров - 23 април 2004 г.
Старши сержант Владимир Пашов- 24 октомври 2004 г.

АФП: Български войник загина в Ирак
Дивания. Български войник е загинал при нападение на бунтовници над военен патрул на около 50 км от град Дивания в южната част на Ирак, предаде АФП, позовавайки се на информация на Агенция “Фокус”.
Нападението е било извършено в момент, когато патрулът се връщал от мисия в града.
Това е седмият загинал български военнослужещ от контингента от 450 български войници намиращи се в Ирак под полско командване, коментира АФП.

БНР, извънредни новини в 21.50 часа
Български военнослужещ е загинал при нападение срещу патрул в района на град Хамза, разположен на около 50 км от от Дивания в провинция Кадисия. В 18.45 часа българско време е бил обстрелян с леко стрелково оръжие наш патрул, който се е движел по южната част на пътя Тампа на 40-45 км от база “Еко”, потвърдиха от Министерството на отбраната. При обстрела е тежко ранен редник Гърди Христов Гърдев, картечар от Четвъртия пехотен батальон в Българската армия. По-късно въпреки оказаната му спешна медицинска помощ, редник Гърдев е починал. Както разбрахме, семейството му е уведомено.
Ръководството на ГЩ на БА е в постоянна връзка с командването на нашия контингент. Непрекъснато анализира обстановката и взима мерки за гарантиране на сигурността на личния състав на контингента, допълниха от МО.
7 български военнослужещи загинаха в Ирак по време на изпълнение на мисиите на военните ни контингенти. Първите жертви България даде на 27 декември 2003 година, когато след атака срещу база “Индия” петима български военнослужещи от Първи пехотен батальон загинаха, а други 27 бяха ранени. Това е информацията, с която разполагаме засега.

 


Сходни връзки

Редник Гърди Христов Гърдев е загинал при нападението срещу български патрул в Ирак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди