изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:56 EEST
Близките на загиналите моряци на кораб “Хера” се съмняват в тяхната смърт    
НовиниКорабът "Хера", плаващ под камбоджански флаг потъна на 13 февруари миналата година в района Босфора. На борда му имаше 17 българи и двама украинци. Месец след инцидента турски тежководолази откриха на борда на плавателния съд телата на трима българи и двамата украинци.

Няколко месеца по-късно се появи и версията, че изчезналите моряци са живи, но някой ги крие, а "Хера" е била потопена от подводница.
От Националната следствена служба тогава съобщиха, че няма основания да приемат тази информация за достоверна и версията за оцелели моряци е отпаднала още в самото начало.

Непосредствено след инцидента от турската брегова беше разпространена информацията, че в 12 часа 23 минути от "Хера" е подаден сигнал, че в първи трюм влиза вода. Четири минути по-късно връзката с кораба изчезва. "Хера" е потънала за минути на влизане в пролива, докато се опитвала да преодолее вълни с височина 5-6 метра. Скоростта на вятъра е била от 80-90 км/час.
Според версията на турското министерство на транспорта, корпусът на кораба "Хера" не е издържал на силното вълнение и за това се е разцепил на две.

Близките на изчезналите и загиналите моряци от потъналия кораб "Хера" настояват за приключване на следствието по инцидента и за изясняване на истината.
По думите им около потъването на кораба се укриват факти, които доказват, че изчезналите моряци са живи.
Преди време те се обърнаха за съдействие и към евродепутатите от италианската Зелена партия, които внесоха питане в Европейската комисия.

Близките на моряците от кораба "Хера" обясниха, че имат доказателства, че плавателният съд е бил в добро техническо състояние и е потънал следствие на удар. Сателитни снимки от мястото на инцидента тогава показвали, че по това време там е имало три подводници. Близките обаче отказват да покажат тези снимки.

По думите на Стефан Минчев снимките не са направени с граждански сателит. Според събрани от родителите факти, моряците са били транспортирани от кораба в италианска военна база.

Италианската зелена партия постави въпроса пред министерството на външните работи. От там ни отговориха, че не знаят нищо по този въпрос и нямат потвърждение на тази информация.
Минчев не коментира кой има интерес от укриването на истината около потъването на Хера. Според близките изчезналите 14 моряци са живи, а телата, открити от турските тежководолази на борда са били поставени там по-късно. http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Близките на загиналите моряци на кораб “Хера” се съмняват в тяхната смърт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди